Crowdsourced Robocop

De film Robocop van José Padilha, die in februari in première ging, is niet de enige remake van Paul Verhoevens succesfilm uit 1987. Een paar weken eerder was op internet ook al Our Robocop Remake beschikbaar. Deze video volgt het origineel op de voet, maar drijft er ook volop de spot mee. Producer David Seger heeft het script verdeeld onder ruim vijftig teams van filmmakers. Die moesten zich aan vaste punten in het verhaal houden, maar kregen verder alle vrijheid. Our Robocop Remake is daardoor een aaneenschakeling van parodieën in volstrekt verschillende stijlen. Er komt poppenspel in voor, musical, tekenfilm en computeranimatie.

Het resultaat doet denken aan Star Wars Uncut, waarbij liefhebbers volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ konden intekenen op 15 seconden van de eerste Star Wars-film, om deze vervolgens te re-creëren. Seger heeft elk onderdeel van Robocop toegewezen aan de maker die daar volgens hem het meest geschikt voor was. Echt amateurisme komt daardoor weinig voor, slechte smaak wel, bijvoorbeeld in de vorm van nodeloos opzichtig naakt. Eventuele ergernis duurt gelukkig niet lang; daarvoor zijn de individuele bijdragen te kort. De zowel plezierige als ergerlijke remake staat op Vimeo.com.

    • Herbert Blankesteijn