Omzet van Nederlandse uitgevers zakt verder weg

De omzet van Nederlandse uitgeverijen van boeken, kranten en tijdschriften is in vijf jaar 20 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. Vorig jaar nam de omzet met 6 procent af. Negen van de tien uitgevers verwachten dat dit jaar de omzet gelijk blijft of daalt. De meesten denken ook dat zij personeel moeten ontslaan.

In heel 2013 gingen 71 uitgeverijen failliet. Dat is een verdubbeling van het aantal faillissementen in de sector in 2012. Desondanks steeg het aantal uitgeverijen in de afgelopen vijf jaar met 6 procent. Naast een aantal grote uitgeverijen kent de branche veel kleinschalige bedrijven die onder meer elektronische publicaties uitgeven. Het CBS telde 3.310 uitgeverijen; de helft publiceert boeken, 10 procent is actief in kranten, de rest maakt tijdschriften.

Volgens het CBS hebben uitgeverijen niet alleen last van de laagconjunctuur maar ook van afnemende omzet door de opkomst van e-boeken. Die leveren minder op dan papieren uitgaven. Verder kampen tijdschriften- en krantenuitgeverijen al jaren met teruglopende aantallen abonnees en advertentie-inkomsten.

Volgens onderzoeksbureau Nielsen daalden in de eerste zes maanden van vorig jaar de (netto) reclame-inkomsten van dagbladen met 17 procent. Huis-aan-huisbladen verloren 20 procent, tijdschriften 12 procent.