Obama en Merkel zoeken een uitweg voor Poetin

Oekraïense militairen kijken naar een Russische schip voor de kust van Sevastopol.
Oekraïense militairen kijken naar een Russische schip voor de kust van Sevastopol. Foto AFP / Viktor Drachev

Vannacht hebben Obama en Merkel ruim een uur gebeld over de situatie op de Krim en een voorstel besproken om de crisis te beëindigen. Het belangrijkste aspect van dat voorstel: Poetin een uitweg bieden. Dat meldt persbureau Reuters.

Het voorstel bestaat in ieder geval uit deze drie aspecten:

  • Rusland trekt zijn troepen terug naar de eigen bases
  • Het aantal Russische soldaten in Oekraïne wordt beperkt tot 11.000
  • Internationale waarnemers worden toegelaten die toezien op de rechten van etnische Russen in Oekraïne

Het plan zou een basis kunnen vormen voor directe onderhandelingen tussen de Russen en de nieuwe Oekraïense regering, eventueel onder internationale bemiddeling. Obama in een reactie tegen journalisten:

“Wellicht kunnen we de situatie de-escaleren in de komende dagen en weken. Het is een serieuze zaak en we besteden er veel tijd aan.”

‘Lijkt alsof Poetin druk van de ketel haalt’

De Russische president Poetin gaf gisteren een persconferentie over de situatie tussen zijn land en Oekraïne. Het was de eerste keer dat hij in het openbaar over de kwestie sprak sinds de afzetting van oud-president Janoekovitsj twee weken geleden. Poetin noemde de machtswisseling in het buurland een “ongrondwettelijke staatsgreep”. Rusland wil niet dat de “broederrepubliek” in handen komt van “nazi’s, nationalisten en antisemieten.”

Toch geeft Poetin tegenstrijdige signalen af, schrijft onze buitenlandredacteur Hubert Smeets in een analyse in NRC Handelsblad:

“De aankondiging van Poetin dat de circa 150.000 militairen die afgelopen week hadden deelgenomen aan de legeroefening in het westelijke en centrale deel van Rusland, voor het eind van de week naar hun kazernes zouden terugkeren, wekt niettemin de indruk dat de president wat druk van de ketel wil halen en dat het Kremlin op dit moment niet van plan is ook elders in het ‘Russische’ zuiden en oosten van Oekraïne gewapend te interveniëren.”

Vandaag zijn staan er weer meerdere overleggen op het programma:

  • Rusland praat met vertegenwoordigers van de NAVO over de crisis in Oekraïne.
  • De ministers van Buitenlandse Zaken van Zweden en Denemarken bezoeken Oekraïne.
  • De (OVSE-)waarnemers vertrekken naar Oekraïne.
  • De Nederlandse VN-diplomaat Robert Serry wordt ook naar de Krim gestuurd om poolshoogte te nemen.

Lees de gebeurtenissen van gisteren terug in ons liveblog.