Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Nooit meer in je uppie in het restaurant

Online een stoel reserveren in een restaurant met vreemden. Dat kan met de start-up Eat to meet.

Wat is het idee?

Nieuwe mensen ontmoeten door met ze uit eten te gaan. Dat is het idee van de start-up Eat to meet. Je gaat naar hun site en maakt een profiel aan. Vervolgens verschijnt een lijst met tafels in een beperkt aantal restaurants en kun je een stoel reserveren. Aan tafel is plek voor minimaal vier personen en maximaal zes. Van tevoren ken je elkaar dus niet, maar je ziet wel elkaars interesses en foto. Eenmaal in het restaurant, deel je aan het eind de rekening.

Waarom kan dit gaan werken?

Via internet met onbekenden afspreken is allang niet meer vreemd en eng. Toch bleek al snel na oprichting dat vooral sociale mensen zich op Eat to Meet registreerden om hun netwerk uit te breiden. Daarom richt het bedrijf zich nu vooral op het samenstellen van thematafels: zo kun je bijvoorbeeld aanschuiven bij een veganistische tafel, of bij een tafel met allemaal fotografen. De voertaal is Engels.

Is dit een nieuw idee?

Nee. De grootste concurrent is de populaire site Meetup.com, die zich niet alleen richt op samen eten, maar op álle activiteiten die je in groepsverband kunt doen. In Engeland heb je TableCrowd, in Frankrijk is CoLunching populair. In Nederland is Eat to Meet nu het enige initiatief dat dit aanbiedt, eerdere start-ups stierven een snelle dood of gingen op in internationale concurrenten. Oprichter Matthijs Otto heeft goede hoop dat Nederland er inmiddels wél klaar voor is. Hij heeft de site in juni gelanceerd, en heeft nu al duizend gebruikers en vier volle tafels per week.

Wat is het doel?

50 tafels per week in verschillende steden. Nu kun je terecht in Den Haag, Amsterdam, Barcelona, en sinds vorige week ook in Utrecht.

Wat moet er niet gebeuren?

Over de kop gaan. Op dit moment maken ze nog niet genoeg omzet om zichzelf te kunnen onderhouden. Ze verdienen aan het bedrag dat een restaurant aan ze geeft voor een volle tafel. Ze moeten dus meer groeien, én het liefst meer investeerders vinden. Tot nu toe is er door een investeerder 30.000 euro in geïnvesteerd. Ze beginnen binnenkort met crowdfunding.