Nog vier Nederlandse universiteiten bij wereldtop

Een stoet van hoogleraren tijdens de viering van de 170ste Dies Natalis van de TU Delft in 2013. Foto ANP / Phil Nijhuis

Vier Nederlandse universiteiten behoren tot die met de beste reputatie ter wereld. Vorig jaar waren het er nog vijf. Wageningen University ontbreekt in de top honderd van de vandaag gepubliceerde World Reputation Rankings van het tijdschrift Times Higher Education.

De TU Delft scoort net als voorgaande jaren van alle Nederlandse universiteiten het hoogst. De technische universiteit staat zelfs negen plekken hoger dan vorig jaar, op plaats 42. De Universiteit Leiden zakt van de 65 plek naar een ranking tussen de 81e en 90e plaats. Dat de precieze plaats in de top honderd niet duidelijk is, komt doordat vanaf de vijftigste plek de universiteiten per tien alfabetisch worden gerangschikt.

Harvard bovenaan

Tegenover de daling van Leiden staat de stijging van de Universiteit van Amsterdam (UvA), vorig jaar nog tussen de 81 en de 90. De UvA komt nu uit op een rang tussen 71 en 80. De Universiteit Utrecht staat in datzelfde rijtje, net als vorig jaar. Wageningen was in 2012 nog een Nederlandse nieuwkomer in de lijst.

De Amerikaanse Harvard University voert de lijst net als vorig jaar aan. De lijst wordt verder met 46 noteringen gedomineerd door universiteiten uit de Verenigde Staten. Ook Britse universiteiten doen het goed. De lijst wordt samengesteld op basis van onderzoek onder meer dan tienduizend academici wereldwijd.