Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

NAVO schrapt vergaderingen en geplande missie met Rusland

Anders Fogh Rasmussen, gisteren, bij een persconferentie van de NAVO in Brussel.
Anders Fogh Rasmussen, gisteren, bij een persconferentie van de NAVO in Brussel. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

De NAVO schort het gros van de vergaderingen met Rusland op. Dat heeft NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen vanavond bekendgemaakt. Plannen voor een gezamenlijke missie worden geschrapt en alle samenwerkingsverbanden met Moskou worden geëvalueerd, meldt persbureau AP.

De leden van de verdragsorganisatie reageren met de maatregelen op de Russische militaire interventie in Oekraïne. Rasmussen zei dat de sancties gelden als “heel duidelijke boodschap aan Rusland”. De Russische gezant bij de NAVO vindt dat de organisatie een dubbele standaard hanteert en stereotypen uit de Koude Oorlog herkauwt, schrijft persbureau Reuters.

Alleen nog politiek overleg

De Russische president Poetin impliceerde gisteren nog dat er geen Russische soldaten opereren buiten de militaire bases die Rusland heeft op de Krim. Tegelijk is van verschillende gewapende mannen - die in militair tenue zonder insigne patrouilleren rond Oekraïense legerbases op het betwiste schiereiland - bekend geworden dat zij Russisch zijn.

De ambassadeurs van de 28 lidstaten van de NAVO besloten tot de sancties na een vergadering met Russische vertegenwoordigers. Rasmussen zei dat de samenwerking tussen de NAVO en Rusland over de hele linie wordt herzien. Alleen op politiek niveau blijven de verdragsorganisatie en Moskou in dialoog. De samenwerking met Oekraïne wordt juist geïntensiveerd.

Poetin, de dubbelzinnige

De situatie in de autonome Krimrepubliek, waar de meerderheid van de bevolking etnisch Russisch is, is al weken gespannen. Oekraïense legerbases, grensposten en marineschepen worden omsingeld of ontwapend door gewapende mannen. Omdat zij geen insigne hebben, is moeilijk te zeggen of zij Russisch zijn. Al een paar keer kwam het bijna tot een aanvaring tussen deze mannen en de Oekraïense manschappen.

Poetin gaf gisteren na een lange radiostilte een dubbelzinnige toespraak over de Russische inmenging. “Het grootste land ter wereld heeft geen boodschap aan de wereld”, schreef onze buitenlandredacteur Hubert Smeets over de speech.

Een brede militaire interventie staat nu niet op de rol. Maar Poetin houdt het zwaard achter de hand. De wapens zal hij alleen in uiterste noodzaak gebruiken. Dat moment kan komen als de op zich toch al onwettige presidentsverkiezingen op 25 mei onder dezelfde “terreur” plaatsvinden als die nu in Kiev heerst. Poetin was dan ook niet bereid om de uitslag van deze verkiezingen op voorhand te aanvaarden. Russisch geweld is dan niet bedoeld “om te vechten tegen het Oekraïense volk”, zei Poetin. “Als we zo’n beslissing nemen is dat alleen om de Oekraïense burgers te beschermen” tegen al die buitenlandse krachten die de “veiligheid en gelijke rechten bedreigen”.

Lees het hele artikel (€): Poetins dubbelzinnige logica