Ex-agent: hoofdofficieren in 1997 verdacht van seksueel misbruik

Het getuigenverhoor van gisteren. Links Demminks advocaat Harro Knijff.
Het getuigenverhoor van gisteren. Links Demminks advocaat Harro Knijff. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

In 1997 werden naast ex-topambtenaar Joris Demmink ook drie hoofdofficieren van justitie verdacht van seks met minderjarigen. Dat verklaarde ex-agent Leen de Koter van de Amsterdamse politie vandaag onder ede in de Utrechtse rechtbank.

De Koter was in 1997 betrokken bij het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar misbruik door hooggeplaatste magistraten. Dit geheime onderzoek mislukte toen doordat het uitlekte.

Volgens onze redacteur Marcel Haenen, in de rechtbank aanwezig, is de getuigenis bijzonder:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Het is voor het eerst dat door een opsporingsambtenaar onder ede namen van hooggeplaatste magistraten bij seksschandalen zijn genoemd.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Onthullingen van ex inlichtingenofficier van politie Leen de Koter inzake Joris Demmink zijn heel pikant.

Huidig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, toen inlichtingenofficier in het seksonderzoek, wist de namen van de verdachte collega’s:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Fred Teeven kende die namen van verdachte collega’s ook. Hij was inlichtingenofficier in seksonderzoek, zegt ex-agent in Demmink verhoor.

Man getuigde gisteren over misbruik door Demmink

Gisteren, tijdens het eerste getuigenverhoor in de zaak, zei een inmiddels 40-jarige man dat hij op 14-jarige leeftijd door Demmink was misbruikt. De jongen werd in Amsterdam destijds gedwongen te werken in jongensbordelen voor pedofielen, zo verklaarde hij. Zijn pooier chanteerde hem en bracht hem in contact met een hoogleraar aan de Vrije Universiteit die hem op zijn beurt weer toespeelde aan Demmink.

In totaal worden in de civiele procedure tegen Demmink negen getuigen verhoord, op verzoek van stichting De Roestige Spijker.

De verhalen over de seksuele escapades van Demmink doen al sinds 1999 de ronde. In januari kwam er een wending in de affaire rond de oud-secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, toen het gerechtshof in Arnhem besloot dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek zou beginnen.

Lees ook: Nieuwe wending in affaire-Demmink - zo verliep de zaak tot nu toe.