Mijn inkomen werd ruim gehalveerd

Rob Rustenburg (39) is oprichter van incassoplatform Payt // Daarvoor werkte hij in loondienst bij KPN // Hij woont met zijn vriendin en twee kinderen in Zaandijk

‘Incasso is wel het laatste waar je aan denkt als je iets leuks wilt beginnen voor jezelf. Ik had een fijne baan bij KPN, maar ondernemer worden heb ik altijd gewild. Dat je zelf iets kunt laten ontstaan en meer eigen beslissingen kunt nemen. Het plan voor een online versie van een incassodienst trok me wel aan. Ik vind het een interessante hoek, veel mensen zijn ontevreden over de werkwijze van incassobureaus en met Payt proberen wij daar een betere oplossing voor te bieden.

„Voordat ik met Payt begon, werkte ik onder meer bij ApplicationNet. Daar leerde ik een paar collega’s kennen met wie ik goed samen kon werken. We wilden graag verder voor onszelf, een nieuw avontuur beginnen. In de zoektocht naar de juiste vorm leerden we de bedenker van Payt kennen en het leek ons een goed concept. De incassobranche kent weinig vernieuwing, de bureaus werken vaak al jarenlang op dezelfde manier terwijl de markt moderniseert en wetgeving verandert.

„Je hoopt als ondernemer altijd dat het succes sneller komt dan hoe het in werkelijkheid gaat. Omdat we een andere incassodienst bieden dan de klassieke bureaus duurt het vaak even voordat bedrijven doorhebben dat dit ook werkt. Toch hebben we al aardig wat klanten aan ons weten te binden. Met zo’n veertig tot vijftig uur werk in de week verdien ik 2.640 euro netto per maand. Ondertussen steek ik nog veel spaargeld in Payt, inmiddels gaat dat om tienduizenden euro’s. Het is nu dus vooral een kwestie van investeren, maar dat vind ik niet erg, want ik denk dat het een succesvol bedrijf gaat worden.”