Maak je hoofd leeg met een heupbeweging

Hoelahoepen ouderwets? Vergeet het // In Leiden is een heuse hoepelwinkel geopend, waar je alle soorten hoepels kunt krijgen // En kinderachtig is het evenmin: hoepelen werkt meditatief

Illustratie Thinkstock

Het is rond, het draait en met wat mazzel kun je ’m even op je heupen houden: de hoelahoep. Mijn moeder had er één, jouw moeder ook en als kind hoepelde je waarschijnlijk zelf de straat door. In de jaren zestig, toen de plastic hoelahoep net op de markt was, stond iedereen zich tureluurs te hoepelen. Nu is ‘hoopen’, al dan niet in combinatie met dans en meditatie of fitness, gewild in sportscholen. In Leiden kun je sinds vorige maand terecht in de eerste pop-up hoepelwinkel van Nederland.

Eigenaar van Hoepelwinkel Tric and Share Spot aan de Leidse Aalmarkt is Mirjam Douma (39). Tijdens een reis door Australië drie jaar geleden hoepelde Douma voor het eerst op het Rainbow Serpent- festival. Als kind danste ze al veel en deed ze aan jazzballet, dat kan ze nu combineren met hoopen.

Douma geeft sinds 2011 intensieve hoepelworkshops in Leiden en Den Haag en ze doceert ‘hoopdance’ aan het Leidse Universitair Sport Centrum (USC) en het Leids Academisch Kunstcentrum (LAK). „Het maakt mijn hoofd leeg en ik kan mijn energie erin kwijt. Vroeger gebruikte ik daar meditatie voor, maar dankzij hoopen heb ik daar geen behoefte meer aan. Ik ben altijd op zoek naar creativiteit en gek doen, dat kan ook met die hoepel.”

Hoepelen werkt meditatief

Er wordt sinds de uitvinding van de hoepel al jaren op verschillende manieren gehoepeld. Zo is er hoopdance als fitnessworkout, al enige jaren populair in de Verenigde Staten. In het circus en de ritmische gymnastiek is de hoepel ook al lang een vast gegeven. Dat hoepelen een meditatief effect kan hebben, ontdekte Douma vorig jaar op Bali tijdens een hoopdance-evenement genaamd ‘Sacred Circularities’.

Ze was meteen verkocht. „Die ronddraaiende beweging is ook de basis van alle beweging om je heen en in je lichaam en dat ervaar je ook echt. Soefi’s in India draaien bijvoorbeeld veel rondjes om in extase te komen. Met hoopen kun je dat ook, dat heet ‘sustained spinning’. Wanneer je je duizeligheid hebt overwonnen en het even kunt volhouden voel je je echt een boom.”

Douma volgde lessen bij de moeder aller hoelahoepers van Nederland, Karin de Wit. Als eerste gecertificeerde hoopdancedocent van Nederland had De Wit in 2007 een eigen trainingsprogramma in Breda. Vanaf 2011 kunnen mensen als Douma zich bij haar ook bekwamen in het hoopdancelesgeven.

In augustus organiseert Douma voor het eerst een evenement voor hoelahoepers in Nederland: een week lang kunnen mensen volledig opgaan in hoepelen, waarbij ze les krijgen van internationaal gerenommeerde hoelahoepdocenten en dans en (bewegings-) meditatie centraal staan.

Amsterdamse hoepelscene

Eén van de weinige mannen die hoepelen bij de opening van Douma’s winkel is Floris Brouwer (39). Drie jaar geleden stond Brouwer voor het eerst „drie uur te hoepelen” op het Duitse Fusion Festival. Op een verloren zondag daarna kocht hij zelf een hoepel, nu maakt hij deel uit van de Amsterdamse hoepelscene. „Ik was net begonnen met jongleren en beschouwde het als een soort objectmanipulatie, de kunst van dans combineren met objecten.”

Brouwer ziet dans als een actieve vorm van meditatie. „De sportschool vond ik saai, net als trimmen in het park. Bij hoepelen en dans voel ik me lekker.” Hoepelen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je mentale gesteldheid.

Of zoals Brouwer het vertelt: „Op een mooie lenteavond sta je in het park naast een flat. Je ziet de blauwe gloed van tv’s en er rennen wat hardlopers die chagrijnig kijken. Dan sta je daar met een groep mensen te hoepelen en denk je toch: wie is hier nou gek?”

    • Judith Laanen