kort

Foto AP

Paralympics

Schippers en prinses niet naar Sotsji

Minister Schippers (Volksgezondheid en Sport, VVD) gaat toch niet naar de Paralympics in het Russische Sotsji die eind deze week beginnen. Hetzelfde geldt voor prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven. Het kabinet heeft hiertoe gisteren besloten naar aanleiding van de crisis rondom Oekraïne. „In de huidige situatie vinden wij het niet opportuun een delegatie te sturen”, zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) gisteren in de Tweede Kamer. De Kamer steunt dit besluit. Afgelopen zondag kondigde de Britse premier Cameron al aan geen regeringsvertegenwoordigers naar Sotsji te sturen. De Verenigde Staten namen maandagmiddag een soortgelijk besluit.

Noord-Korea

Protest met raketten tegen oefening

Noord-Korea heeft artilleriebeschietingen met korteafstandsraketten uitgevoerd vanaf zijn oostkust. De projectielen kwamen tientallen kilometers buitengaats in zee terecht. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft dat gisterochtend in Seoul bekendgemaakt. De afgelopen dagen vuurde Pyongyang al zes Scud-raketten af. Volgens analisten is het Noord-Koreaanse machtsvertoon een reactie op een militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten in de regio. Die gezamenlijke oefening is elk jaar, en heeft volgens Seoul en Washington een „defensief” karakter. Pyongyang handelt provocatief, zeggen ze.

Gehandicapt kind

Meer bijslag voor alleenstaande ouder

Alleenstaande ouders met gehandicapte kinderen krijgen vanaf 2015 toch een aanvulling op de kinderbijslag: jaarlijks 1.460 euro. ChristenUnie en SGP komen vandaag, in het Tweede Kamerdebat over de nieuwe wet voor kindertoeslagen, met dit voorstel – dat op voldoende steun kan rekenen. In de nieuwe wet was al wel een toeslag geregeld voor ouders van wie de vader of moeder minder of niet werkt om voor een gehandicapt kind te zorgen, maar voor alleenstaande ouders stond zo’n aanvulling er niet in.

    • NRC
    • Ap