kort

None
Foto ANP

Vitesse

Theo Janssen stopt als voetballer

Theo Janssen beëindigt zijn loopbaan als voetballer. Dat maakte zijn club Vitesse gistermiddag bekend op Twitter. De middenvelder gaat bij dezelfde club verder als scout en specialistentrainer. Vanwege knieblessures speelde de 32-jarige voetballer al sinds begin oktober niet meer. De loopbaan van Janssen telde drie periodes bij de club uit zijn geboorteplaats Arnhem. Ook kwam de middenvelder uit voor Ajax, FC Twente en het Belgische KRC Genk. Met zowel Twente (2010) als Ajax (2012) werd hij landskampioen.

Advies

‘Drie jaar niet vissen in het IJsselmeer’

In het IJsselmeer, het Markermeer en het IJmeer zou de komende drie jaar niet meer beroepsmatig moeten worden gevist. De visstand is in de drie meren op een „absoluut dieptepunt” beland, oordeelt een speciale commissie die door de provincie Friesland was ingesteld. Het rapport werd gisteren aangeboden aan gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Friesland. Er is in de drie meren jarenlang te veel gevist. Daardoor zijn onder meer de aantallen van de soorten aal, karper, brasem, voorn en snoekbaars „aanzienlijk teruggelopen”. Na drie jaar kan volgens de commissie weer voorzichtig gevist worden. Vissersboten zouden daarbij echter maar beperkt gebruik mogen maken van visnetten.

Muzikaal duo

Acda en De Munnik stoppen ermee

Thomas Acda en Paul de Munnik zetten volgend jaar een punt achter hun carrière als muzikaal duo. Dat maakten de twee gisteravond bekend in De Wereld Draait Door. De Munnik heeft vooral genoeg van het toeren. Acda wil nog wel als soloact verder. „We hebben nu nog de kans om een keer opnieuw te beginnen”, aldus De Munnik. Waarop Acda droogjes aanvulde: „Maar over vijftien jaar komen we natuurlijk wel weer bij elkaar om die miljoenen van een reünie te pakken.” Acda wil zich ook meer gaan toeleggen op acteren. Acda en De Munnik leerden elkaar in 1989 kennen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Ze begonnen al snel met optreden en braken in 1995 door.

    • Novum
    • NRC