Juliana: meer dan een gevluchte moeder

Zien Docu

Juliana in de oorlog

Ned. 2, 21.25-22.00uur

In maart is het tien jaar geleden dat koningin Juliana overleed. Ter gelegenheid daarvan besteedt de NOS aandacht aan de oorlogsjaren van Juliana.

In de geschiedschrijving en ons collectieve geheugen overheerst het beeld van de moeder die met haar kinderen in 1940 in Canada een veilig heenkomen moest zoeken om de toekomst van de troon veilig te stellen.

Uit onderzoek van NIOD-historicus Jolande Withuis blijkt dat beeld echter te moeten worden bijgesteld. De prinses maakte in die tijd vele reizen en hield toespraken om steun te zoeken voor het onder de oorlog gebukt gaande Nederland.

Juliana bezocht tussen 1940 en 1945 vanuit Canada niet alleen de Verenigde Staten, maar ook de Antillen, Suriname, Venezuela en de Dominicaanse Republiek.

Ze inspecteerde troepen en koopvaardijschepen en hielp een handje bij het Rode Kruis. Maar bovenal hield ze een groot aantal toespraken over de oorlog in Nederland en de noodzaak om die te winnen.

Socioloog Withuis werkt aan een biografie over Juliana. In maart verschijnt een voorpublicatie: Juliana’s vergeten oorlog. In het portret van de NOS komt behalve Withuis ook Cees Fasseur, auteur van de biografie Juliana & Bernhard, aan het woord.