‘Het kabinet moet nu niet de lasten verzwaren’

Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie .

1Waar hebben we het aan te danken dat de Nederlandse economie weer aantrekt?

„Wat we zien is in lijn met de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het vierde kwartaal en de winterraming van (eurocommissaris, red.) Olli Rehn. Er is dit jaar sprake van matige groei. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de exportsector en de binnenlandse economie. Ook om het kabinet te beoordelen. Nederland profiteert van een aantrekkende wereldhandel, vooral in de eurozone en de Verenigde Staten. De wereldhandel is nu redelijk stabiel, op misschien een aantal BRICS-landen na (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, red). In Nederland zijn er een paar onverwachte meevallers. Het afschaffen van de fiscale aftrekbaarheid van hybride auto’s dit jaar zorgde ervoor dat mensen in december nog snel even een auto gingen kopen. Maar dat is een korte termijneffect, daar moet verder ook niet al te veel waarde aan worden gehecht.”

2 Wat moet de overheid nu vooral niet doen?

„De lasten verzwaren. Voor de binnenlandse economie is het namelijk nog geen einde recessie. De werkloosheid is gestegen. Huishoudens zitten klem en teren in op hun reserves. Ze moeten hun schulden inlossen en hebben ondertussen hoge lasten. Het beste zou lastenverlichting zijn, maar daar wil het kabinet niet aan. Dat maak ik in ieder geval op uit de eerste reacties. Ik vind het wel opvallend dat er over 2014 vrij matige cijfers worden gepresenteerd, maar de verwachtingen voor 2015 opeens heel rooskleurig zijn, met een verwachte groei van 1,25 procent. We moeten nog maar zien of dat realistisch is. Uiteindelijk is vooral de wereldhandel belangrijk.”

    • Tim Wagemakers