Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU leent veel meer dan verwacht uit aan Oekraïne: 11 miljard

President van de Europese Commissie José Manuel Barroso vandaag tijdens de persconferentie.
President van de Europese Commissie José Manuel Barroso vandaag tijdens de persconferentie. Foto Reuters/ Yves Herman

De Europese Unie wil de komende paar jaar een steunpakket van elf miljard euro beschikbaar stellen om het in financiële problemen geraakte Oekraïne te steunen. Dat is een grote stap richting de 25 miljard die Kiev zegt nodig te hebben - en een veel grotere bijdrage dan eerder was toegezegd door de EU.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zegde het bedrag vandaag toe tijdens een persconferentie. Barroso kon ook al iets vertellen over de verdeling van dat geld: er zou sowieso 1,6 miljard euro aan macro-financïele steun bij zitten, 1,4 miljard aan subsidies en 3 miljard krediet van de Europese Investeringsbank (EIB). Hij zei niet wanneer Oekraïne over het geld zou kunnen beschikken en aan welke voorwaarden het land moet voldoen.

‘EU pakt geopolitieke handschoen op’

Stéphane Alonso, onze correspondent in Brussel, zegt dat dit pakket veel groter is dan eerder was toegezegd:

“Oekraïne kreeg in november vorig jaar 610 miljoen euro aangeboden, dit bedrag is vele malen hoger. De EU pakt daarmee in feite de geopolitieke handschoen op die zij door Rusland toegeworpen heeft gekregen. Al zal de EU dat nooit zo zeggen. Voor Oekraïne is dit ook heel belangrijk. Het land is de Russische agressie tot nu toe zo veel mogelijk uit de weg gegaan. Maar om dat te kunnen blijven doen is het belangrijk dat de EU aangeeft het land niet te zullen laten vallen.”

Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso Bij macro-financiële steun gebruikt EU eigen kredietwaardigheid om geld te lenen aan derden. Moet terug worden betaald #Oekraine #EU
Twitter avatar casalonsos Stéphane Alonso Rechtvaardiging #Barroso voor mega-hulppakket #Oekraine: voor het eerst in lange tijd weer duidelijk dat stabiliteit niet vanzelfsprekend is

Oekraïne heeft 25 miljard nodig

Gisteren maakten de Verenigde Staten bekend dat ze 1 miljard dollar (730 miljoen euro) uittrekken voor energiesubsidies voor Oekraïne.

In Oekraïne is het niet alleen politiek en op straat onrustig; er zijn ook grote financiële problemen. De pas geïnstalleerde overgangsregering in Kiev schat dat er 25 miljard euro aan internationale leningen nodig is in de komende twee jaar om overeind te blijven.