China schroeft defensiebudget opnieuw fors op

De openingssessie van het Volkscongres in Beijing.
De openingssessie van het Volkscongres in Beijing. Foto AP / Vincent Thian

China schroeft dit jaar zijn defensie-uitgaven op met 12,2 procent tot 96 miljard euro, zo is in Beijing bij het begin van het Volkscongres bekendgemaakt. Het is de hoogste stijging van het budget in drie jaar.

Een ‘sterk signaal’ van president Xi Jinping dat China zich verder blijft ontwikkelen als militaire grootmacht, aldus Reuters. Het geld wordt vooral geïnvesteerd in hightech wapens, de luchtmacht en de marine. De grootste krijgsmacht blijft die van de Verenigde Staten, waar het ministerie van Defensie dit jaar met een begroting van 383 miljard euro werkt.

Toch maken Amerikaanse en Aziatische buurlanden zich steeds meer zorgen over China’s investeringen in de strijdkrachten, die het tempo van de economische groei overtreffen. China stelt ook dit jaar een economische groei van 7,5 procent als doel.

Spanningen in Oost-Chinese Zee

De spanningen in Oost-Azië over de Chinese opmars zijn de laatste jaren opgelopen. China ontpopt zich niet alleen als een economische, maar ook als een militaire grootmacht. China accepteert de decennia oude Amerikaanse dominantie in de Stille Oceaan niet langer, zeker niet in de Oost-Chinese en de Zuid-Chinese Zee. Strategische wateren die rijk zijn aan grondstoffen en vis en die beschouwd kunnen worden als slagaders van de wereldeconomie, vandaar dat de Zuid-Chinese Zee de belangrijkste geopolitieke zee van de wereld heet te zijn.

In de Oost-Chinese Zee maken zowel Japan als China aanspraak op een paar onbewoonde eilanden, Senkaku in het Japans genaamd en Diaoyu in het Chinees. Eind vorig vorige jaar laaide het slepende conflict weer op, omdat China eenzijdig een nieuwe luchtverdedigingszone uitriep, die ook de omstreden eilanden omvat. Ook Japan verhoogde zijn defensiebudget onlangs flink.