Buddy movie slalomt vermoeid door script

De ‘buddy cop movie’ kwam in de jaren tachtig met films als 48 Hours of Lethal Weapon tot wasdom. Partners tegen wil en dank groeien al misdaad bestrijdend naar elkaar toe: de jonge wildebras masseert de roestige veteraan los, de half corrupte veteraan leert de stijve hark hoe de wereld werkt. Zoiets werkt nog steeds als talent en chemie voor handen is, maar dat ontbreekt bij routinenummer Ride Along. Opening: undercoveractie, schietpartij, achtervolging, vuurbal, kantelende auto. We weten nu: inspecteur James (een volronde Ice Cube) is een eenzame wolf die geobsedeerd jaagt op de gezichtsloze misdadiger Omar. Als schoolbeveiliger Ben (Kevin Hart) naar de politieacademie mag, voelt hij zich eindelijk mans genoeg om James’ zusje Angela (Sumpter) ten huwelijk te vragen. Om Ben, een doetje met een gameverslaving, te ontmoedigen, nodigt James hem uit voor een proefrit als hulpagent.

Ride Along slalomt vermoeid langs overbekende plotpunten. Omdat Ice Cube niet kan acteren en komiek Kevin Hart een bleke afspiegeling is van Chris Rock, worden hun trapatsen met Hells Angels en straatkinderen nooit grappig. Noch wordt het spannend als James in het nauw raakt en Ben zich alsnog kan bewijzen. Wordt zusje Angela dan gegijzeld opdat de mannen hun toekomstige familieband bestendigen? Wilt u dat weten, dan moet u kijken. Anders zou ik dat niet doen.

    • Coen van Zwol