Boycot van Nederlanders

De twee Nederlandse kunstenaars Nicoline van Harskamp en Sara van der Heide hebben zich aangesloten bij de boycotactie van de Biënnale van Sydney. Vorige week hadden vijf andere kunstenaars al hun werken en performances teruggetrokken, omdat sponsor Transfield betrokken zou zijn bij het opsluiten van bootvluchtelingen in detentiekampen op afgelegen eilandjes.

Van Harskamp, Van der Heide schrijven met de Australiër Nathan Gray en de Poolse Agnieszka Polska in een gisteren uitgegeven verklaring dat ze ingaan op de oproep van de eerdere boycotters om „solidariteit te tonen met iedereen die werkt aan een betere toekomst voor asielzoekers”.

In een brief aan de organisatoren schreven de vijf initiatiefnemers aan de boycot, waaronder de deels in Nederland werkende Ahmet Ögüt, Libia Castro en Ólafur Ólafsson, dat ze niet indirect betrokken wilden zijn bij het schenden van mensenrechten. Een week eerder hadden 28 kunstenaars in een open brief al gevraagd aan de organisatie om de banden met Transfield te verbreken.

De kunstenaars hebben aan de organisatie van de Biënnale gevraagd om op de website en op de expositie zelf aan te geven dat ze zich hebben teruggetrokken. De 19de Biënnale van Sydney, een van de belangrijkste beeldendekunstevenementen in Australië, begint op 21 maart. (NRC)