Arjen Lubach en Podium geven nieuw einde thriller gratis weg

‘Op veler verzoek’ heeft schrijver en cabaretier Arjen Lubach samen met zijn uitgever Podium besloten het nieuwe einde van zijn thriller IV gratis aan te bieden, meldt literatuurblog Tzum. Lubach herschreef het einde speciaal voor de verschijning van een nieuwe druk. Het herschrijven van dat einde, dat in de nieuwe editie van IV de laatste

Arjen Lubach tijdens het Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam in 2013. ANP ARIE KIEVIT

‘Op veler verzoek’ heeft schrijver en cabaretier Arjen Lubach samen met zijn uitgever Podium besloten het nieuwe einde van zijn thriller IV gratis aan te bieden, meldt literatuurblog Tzum. Lubach herschreef het einde speciaal voor de verschijning van een nieuwe druk.

Het herschrijven van dat einde, dat in de nieuwe editie van IV de laatste 27 pagina’s beslaat, was ‘vrij heftig’ zei Lubach vorige week tegen NRC Boeken.

Lezers van zijn thriller, die medio vorig jaar verscheen, kunnen zich wel bestolen voelen door het nieuwe einde. Ze zullen het boek nogmaals moeten kopen. Lubach zei dat sentiment te begrijpen:

“Ik snap dat mijn actie dat sentiment oproept. Maar niemand moet zich gedwongen voelen het boek opnieuw te kopen. Het nieuwe einde is ook niet beter dan het vorige. Gewoon anders. De enige reden om het boek nogmaals te kopen is omdat je geïnteresseerd bent.”

Enorme spoiler

Dat nieuwe einde is nu dus gratis te downloaden, via de site van Lubachs uitgeverij Podium. Op Facebook heeft Lubach wel een waarschuwing geplaatst:

“LET OP: als je nog niets van IV hebt gelezen dan is a) hier natuurlijk niets van te begrijpen en b) het een enorme spoiler. Dus niet zomaar gaan lezen!”

    • Roderick Nieuwenhuis