Ambulanciers willen van directie af

Onrust bij Ambulance Amsterdam. Personeel klaagt over te hoge werkdruk en slecht materieel.

Medewerkers van de ambulancecentrale in Amsterdam eisen dat de directie opstapt. Ze zouden de raad van toezicht vanmiddag een petitie aanbieden. De ambulancebroeders klagen over hoge werkdruk en langere aanrijtijden. Ook zou veel materieel aan vervanging toe zijn.

Fred Seifert, bestuurder van vakbond Abvakabo, die het personeel bijstaat: „De paraatheid van medewerkers daalt door vermoeidheid, en materiaal kan weigeren op een cruciaal moment. De directie doet hier niets aan.”

De directie van Ambulance Amsterdam wil niet reageren op de aangekondigde petitie.

De onvrede onder medewerkers van Ambulance Amsterdam kwamen vorig jaar bij extern onderzoek aan het licht. De rapporteurs ondervroegen ruim driekwart van de 472 medewerkers en stelden vast dat „minder dan de helft van de medewerkers tevreden is over het werk”. Bron van de problemen is de eerdere samenvoeging van twee organisaties in de ambulancedienst. Sindsdien hebben medewerkers de indruk dat „de directie niet weet wat speelt op de werkvloer”.

De fusie was een gevolg van de Tijdelijke wet ambulancezorg (TWAZ), die per 2013 in werking trad. Daardoor werd slechts een organisatie verantwoordelijk per ambulanceregio. Ook maakte de wet vervanging van de klassieke ambulance mogelijk door alternatieve vormen van (eerste) hulp, zoals die van verpleegkundigen op motoren of fietsen.

Een medewerker van de Amsterdamse dienst klaagt in het rapport uit 2013 over minder inzet van ambulances: „Daardoor is de werkdruk te hoog en dit gaat ten koste van de patiënt omdat er geen auto’s beschikbaar zijn. Dit is wachten op grote problemen en daar is de patiënt de dupe van.”

De Amsterdamse problemen spelen elders niet, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie Ambulancezorg Nederland. „Dit is puur een Amsterdamse kwestie.” Dat blijkt ook uit een rondgang langs de regio’s Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Drenthe en Friesland.

Andere regio’s zetten al andere voertuigen in voor de invoering van de TWAZ. Een woordvoerder van de ambulancedienst in Rotterdam: „De wetswijziging heeft bij ons nul problemen opgeleverd.” In Utrecht is de ambulancedienst blij met de mogelijkheid andere voertuigen in te zetten. Een woordvoerder: „In de drukke binnenstad is een ambulancefiets veel sneller ter plaatse.”

De ambulancedienst in Friesland zegt wel moeite te hebben de maximale aanrijtijd te halen, de vijftien minuten tussen 112 bellen en aankomst. Volgens een woordvoerder zijn sommige plekken slecht bereikbaar door de meren.

Nederland telt ruim zevenhonderd ambulances. In ruim 90 procent van de gevallen zijn ze binnen een kwartier ter plaatse.