‘Als ik een dag lanterfant dan ontspant me dat’

Jan van Oort (46)

Werkt als: onderzoeker bij een technologie-instituut

„Ik heb behoorlijk veel vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Eigenlijk is het zo erg dat als ik ’s morgens mijn bed niet uit kan komen, ik een mailtje naar de zaak stuur: ‘Jongens, ik kom vandaag niet, ik werk thuis.’ De laatste keer dat ik een thuiswerkdag had, was anderhalve week geleden. Toen heb ik een heerlijk ontbijtje gemaakt voor mijn vriendin, de krant gelezen, de kachel schoongemaakt, de buurvrouw geholpen met het wegbrengen van zware spullen, redelijk lang rondgehangen op Tumblr, Flickr, Twitter en andere sociale media, de hond uitgelaten en volgens mij is er ook nog geneukt. Ik heb de hele dag misschien een regeltje of tien code geschreven. Dat is behoorlijk weinig.

Ik vind dat thuiswerken moet kunnen. Ik denk dat het z’n weerslag heeft op de productiviteit: als ik een dag lanterfant dan ontspant me dat en presteer ik op andere dagen beter. Ik vind het wel zo ethisch tegenover mijn werkgever om de verloren tijd later weer in te halen. Dan werk ik gewoon een dag tot 21.00 uur door. Ik ben van plan aan het eind van het jaar zelf een bedrijf te beginnen. Als ik ooit werknemers heb, dan krijgen zij zeker geen thuiswerkdagen van mij. Als ik iemand in dienst neem, heb ik hem echt elke dag nodig. Dan kan ik me zoiets niet veroorloven.”