Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advies aan Hoge Raad: verbied pedovereniging Martijn alsnog

Marthijn Uitenboogaard van de Vereniging Martijn gaf twee jaar geleden een persconferentie over de rechtszaak om de pedofielenvereniging te verbieden. Schrijver Anton Dautzenberg (L) was ook aanwezig en is lid uit protest tegen de hetze tegen de vereniging.
Marthijn Uitenboogaard van de Vereniging Martijn gaf twee jaar geleden een persconferentie over de rechtszaak om de pedofielenvereniging te verbieden. Schrijver Anton Dautzenberg (L) was ook aanwezig en is lid uit protest tegen de hetze tegen de vereniging. Foto ANP/Phil Nijhuis

De pedofielenvereniging Martijn moet alsnog worden verboden, zo adviseert de advocaat-generaal in een vanmiddag gepubliceerd advies aan de Hoge Raad. Doorgaans worden adviezen van de advocaat-generaal door deze Raad opgevolgd.

De vereniging werd in 2012 verboden door de rechtbank in Assen, maar het gerechtshof in Leeuwarden vernietigde dat vonnis vorig jaar. Destijds lieten het CDA en de ChristenUnie weten dat ze werkten aan een wetsvoorstel waarmee in de toekomst soortgelijke partijen als Martijn wel verboden kunnen worden.

Het hof vernietigde het verbod van de rechtbank, want de vereniging “verheerlijkt” weliswaar seksueel contact met kinderen, maar volgens het hof leidt dat niet tot ontwrichting van de samenleving omdat die “weerbaar” en “flexibel” genoeg is om hiermee om te gaan. Het OM liet weten in cassatie te gaan, omdat het vindt dat de verheerlijking van seks met kinderen door vereniging Martijn wel degelijk de samenleving ontwricht of kán ontwrichten.

De advocaat-generaal denkt hier eveneens anders over dan het hof. Als het idee dat seksueel contact tussen volwassenen en kinderen normaal is wordt uitgedragen en grootschalig wordt verheerlijkt, kunnen ouders volgens de advocaat-generaal zo bezorgd raken dat ze hun kinderen niet meer naar school durven sturen of weghouden van kinderdagverblijven en sportclubs. De ideeën die de vereniging uitdraagt zouden op die manier leiden tot een ontwrichting van de samenleving.

De Hoge Raad zou aanvankelijk aanstaande vrijdag uitspraak doen, maar deze is uitgesteld en wordt op 18 april gedaan.