Nederlandse bloemen op internationale vrouwendag

De handelskanalen met de Oekraïne blijven open. Het staat op de 43ste plaats van belangrijkste exportlanden.

Alle oorlogsretoriek ten spijt, de handelskanalen met de Oekraïne blijven gewoon open. „Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Dat is een groot fenomeen in de voormalig communistische landen”, zegt Marius Dekker van DGI in Aalsmeer. De bloemen en plantenexporteur zet zo’n 8 procent van zijn omzet af in de Oekraïne. „Vrouwendag is voor ons een topdag en wij zijn in staat om onze bloemen en planten daar gewoon te verkopen”, zegt Dekker. Er is volgens hem wel „een hick up met de betalingen, maar dat is te beschouwen als een technische storing. Onze commercieel directeur is in de Oekraïne en hij heeft nog niet aan de bel getrokken.”

Een „interessante afzetmarkt” met 45 miljoen inwoners. Dat zegt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op haar website over de Oekraïne – de dienst ondersteunt ondernemers die internationaal ondernemen.

„De export van Nederland naar Oekraïne groeide vorig jaar met 20 procent en er is nog genoeg ruimte voor een verdere stijging”, zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) een half jaar geleden na afloop van een overleg met Oekraïense minister-president Azarov over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Oekraïne. „Kansen liggen vooral in de sectoren energie, landbouw, maritieme industrie, chemie. Oekraïne heeft een enorm landbouwareaal dat met Nederlandse kennis over gewassen en voedselverwerking meer kan opleveren.”

Nederland staat al vele jaren in de top 5 van grootste investeerders in Oekraïne. Er zijn meer dan 250 Nederlandse bedrijven actief in het land. In 2012 exporteerde Nederland voor 1,3 miljard aan goederen naar Oekraïne. Dit is 0,3 procent van de totale Nederlandse exportwaarde. Hiermee staat Oekraïne op de ranglijst van belangrijke exportlanden op de 43ste plaats.

De uitvoer bestaat voor 44 procent uit vrachtauto’s, wegtractors en onderdelen voor computers en printers. Chemie heeft een aandeel van 20 procent, voeding 13 procent.

In 2012 werd voor 0,6 miljard euro aan goederen uit Oekraïne ingevoerd. Een belangrijk deel van deze invoer bestaat uit granen (maïs en spelt) en oliën (zonnebloemzaadolie).

Matthé Vermeulen voorzitter van het comité van graanhandelaren (de branchevereniging van de graanhandel) constateert dat het conflict in de Oekraïne nog geen effect heeft op de graanhandel. „De handelskanalen blijven gewoon open, dat wordt natuurlijk anders wel anders als er een boycot wordt afgekondigd”, zegt Vermeulen.

Het aandeel van de Oekraïne in de totale invoer is 0,2 procent en daarmee staat het land op plaats 61 van de belangrijkste invoerlanden.

„We hadden grote plannen, maar die zetten we even op een laag pitje”, zegt de Enschedese ondernemer Piet Oldenhof. Samen met een compagnon uit de Oekraïne wilde hij „een Makro-achtige” onderneming (zelfbedieningsgroothandel) opzetten. „Voedingsmiddelen, huidverzorging, wasmiddelen – ik heb al met Unilever contact gehad om hun over-stocks [teveel geproduceerde produkten, red.] te kopen. Nu kijken we even de kat uit de boom.”

Oldenhof heeft vanuit een kantoor in de industriestad Donetsk een paar jaar geleden gehandeld tussen Nederland en de Oekraïne. „Auto’s, tapijten, voedingsproducten – het is een interessante markt. Ik hoop binnenkort daar weer actief te worden.”

    • Cees Banning