Verenigde Staten schorten militaire samenwerking met Rusland op

President Obama spreekt met de Nationale Veiligheidsraad in Washington over de situatie in Oekraïne. Foto AP/ Pete Souza

De Verenigde Staten hebben alle militaire samenwerking met Rusland stopgezet als sanctie voor het land voor de militaire interventie in buurland Oekraïne. Ook komende handelsgesprekken, geplande conferenties en bezoeken met en aan Rusland zullen voorlopig niet plaatsvinden.

De aankondiging van de sanctie kwam vannacht (Nederlandse tijd) enkele uren nadat president Obama had gewaarschuwd dat de VS een reeks economische en diplomatieke sancties voor Rusland zou bespreken. Admiraal John Kirby, woordvoerder namens het Pentagon, riep de Russische strijdkrachten op het schiereiland de Krim op zich terug te trekken naar hun basissen:

“We roepen Rusland op de crisis te de-escaleren en de Russische troepen op de Krim om terug te keren naar hun basissen.”

Een dergelijke stap neemt de VS niet vaak, schrijft persbureau Reuters. Tijdens de onrust in Egypte vorig jaar, waarin president Mohammed Morsi werd afgezet, stopte de VS de militaire samenwerking niet. Een oud-brigadier in het leger noemt het dan ook een “zeer groot statement” tegenover het persbureau.

Het blijft voorlopig gewoon bij sancties. De VS wijzen nog steeds de mogelijke inzet van Amerikaanse troepen in het gebied af.

Poetin gebiedt troepen terug te gaan naar bases

De Russische president Vladimir Poetin heeft de troepen die deze week bij militaire oefeningen betrokken waren bevolen terug te keren naar hun bases. Deze oefeningen, die plaatsvonden in het westen van Rusland, hadden volgens Rusland niets te maken met de situatie in Oekraïne. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de oefeningen een succes, schrijft Reuters.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Poetin roept militairen terug naar bases: oefening is voorbij, zegt hij. Ze bijven wel in kazernes, dus staande bij?
http://t.co/nMdRPG1YHk

Beurs Moskou flink in de plus

De beurs in Moskou staat vanochtend meer dan 3 procent hoger dan de slotstand van gisteren. Toen ging de koers in Rusland flink onderuit en eindigde de beurs 10 procent lager. Ook internationaal ondervonden de beurzen hinder van de situatie in Oekraïne: ook de AEX en de beurzen op Wall Street eindigden in de min.

‘Ultimatum’ verloopt, maar er gebeurt niets

De Russische vloot op de Zwarte Zee zou gistermiddag de bemanning van twee Oekraïense schepen een ultimatum hebben gesteld: geef je over voor 4.00 uur (Nederlandse tijd) of anders gaan we over tot actie. Rusland deed het bericht, afkomstig van Oekraïense autoriteiten, al af als onzin. Of het helemaal onzin is geweest, is niet duidelijk, maar het ultimatum is inmiddels verlopen en er is niets bekend over actie ondernomen door Rusland.

Belangrijkste ontwikkelingen van gisteren:

  • De Doema buigt zich over een wetsvoorstel dat annexatie van de autonome Krimrepubliek mogelijk moet maken
  • De Russische premier Medvedev liet weten de brug over de Straat van Kertsj, die al langer op de planning staat, nu versneld te willen bouwen.
  • De Oekraïense interim-president Toertsjinov weigert de omstreden taalwet, die van Russisch in sommige delen van Oekraïne een officiële taal maakte, te ‘contrasigneren’. Een symbolisch gebaar van goede wil naar de etnische Russen in het land.
  • Voorbereidingen voor de G8-top die in juni zou plaatsvinden in Sotsji zijn stilgelegd
  • De Europese beurzen, Wall Street en de beurs in Moskou hadden last van de dreigende escalatie op de Krim. De beurzen in Europa eindigden in de min, de beurs in Moskou ging ook hard onderuit. De Russische roebel stond op zijn laagste punt ooit.

Lees alle gebeurtenissen van gisteren rond het conflict in Oekraïne nog eens terug

    • Frank Huiskamp