Verantwoordelijk voor haar eigen hersenen

Wie: Justine van de Beek

Leeftijd: 17

Wat: Blogger, scholier, debater

Waar: debatprogramma Arena (EO)

Sabine Uitslag had een honkbalknuppel meegenomen om haar te verslaan. Het mocht niet baten. De 17-jarige Justine van de Beek, VWO-scholiere uit Maastricht, won woensdag glansrijk het EO-debatprogramma Arena. In Arena strijdt Uitslag met een telkens wisselend team tegen Jörgen Raymann. Ditmaal over de stelling dat de verhoging van de alcoholgrens naar 18 jaar een zinvolle maatregel is. Raymann had voor de gelegenheid een volledig Limburgs team bijeengebracht, met Van de Beek als stralend middelpunt.

Uitslag vergeleek ieder weekend bier drinken met bewust een donkere steeg in lopen waar een man met honkbalknuppel wacht. „Dat zou je toch ook niet doen?” Van de Beek: „Dat vind ik geen goede vergelijking. Ik heb anderhalf jaar ervaring met drinken. Ik weet dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen hersenen.”

Het was haar debuut op nationale televisie, maar bij dit ene optreden blijft het vast niet. Het was verfrissend nu eens niet een meisje uit Amsterdam-Zuid te horen als stem van haar generatie. Van de Beek begon op haar twaalfde een eigen blog, schrijft sinds vier jaar voor scholieren.com en sinds dit schooljaar onderwijscolumns voor Dagblad de Limburger. Afgelopen week sprak ze zich in haar column uit tegen de manier waarop de overheid met mensen van 17 omgaat: ‘Soms worden we behandeld als onvolgroeide mormels die nog maar net uit hun moeders zijn gekropen, op andere momenten zijn we opeens verstandige volwassen die volledige verantwoordelijkheid moeten dragen voor onze toekomst.’

Wie Van de Beek in actie wil zien kan op 8 maart, Internationale Vrouwendag, naar Heerlen, waar ze zal spreken over ‘feminisme anno 2014’. Maar eerst is het tijd voor carnaval, waar ze verwacht acht glazen alcohol op een avond te zullen nuttigen. „Maar dat is een uitzonderingssituatie.”

    • Janna Laeven