Stropparkiet

Op mijn dagelijkse gang door het Museumpark houd ik een paar oude iepen in de gaten. Er staat een gekandelaberd exemplaar met een paar mooie holen waarin, nu het voorjaar begonnen is, de kauwtjes (Corvus monedula) met nestmateriaal aan het rommelen zijn. Begin vorige week toonde ook al een paartje halsbandparkieten (Psittacula krameri) belangstelling voor een van de nestgaten. De felgroene kromsnavels zaten steeds vaker en langer in de iep te krijsen en ik vermoedde dat het stel een van de boomholen had ingenomen. Donderdagochtend bleek dat er zich een drama had afgespeeld. Vlak onder het hol hing, wapperend in de wind, een levenloze parkiet. Elders in de boom zat er een stilletjes toe te kijken. Door de verrekijker was te zien dat de dode vogel geen kop meer had, maar hoe en waarom de halsbandparkiet daar bleef hangen was onduidelijk. Dankzij burenhulp van de Kunsthal kon ik met een ‘Genie’ (een mobiel liftje) een meter of tien omhoog om de dode vogel veilig te stellen. De arme vogel, een wijfje, hing met haar nek verstrikt in een pluk nestmateriaal en van de kop restte slechts een schedelfragment. Vermoedelijk hadden de kauwtjes zich te goed gedaan aan de hersenen.

    • Kees Moeliker