SP’er Jan de Wit verlaat Kamer na zestien jaar

SP’er Jan de Wit vertrekt uit de Tweede Kamer. De 68-jarige politicus neemt op 1 april na bijna zestien jaar afscheid van de Haagse politiek, laat de SP vandaag weten.

Jan de Wit tijdens een debat. Foto ANP / Martijn Beekman

SP’er Jan de Wit vertrekt uit de Tweede Kamer. De 68-jarige politicus neemt op 1 april na bijna zestien jaar afscheid van de Haagse politiek, laat de SP vandaag weten. De Wit, een van de langstzittende Kamerleden in het huidige parlement, wil “het wat rustiger aan” gaan doen.

De Wits carrière in de Kamer begon in 1998. Het verwierf met name naamsbekendheid als voorzitter van de commissie-De Wit, de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de bankencrisis en de staatssteun voor ING en ABN Amro. In Den Haag worden voorzitters van parlementaire onderzoekscommissies om de beurt geleverd door de wat grotere partijen. Het was voor het eerst dat een SP’er zo’n commissie mocht leiden.

Commissie-De Wit

Hij ziet het voorzitterschap van de commissie en de voorloper ervan als “het hoogtepunt van zijn parlementaire werk”. Uit het persbericht:

Nu deze twee parlementaire onderzoeken inmiddels zijn afgerond en de Tweede Kamer de conclusies en aanbevelingen van beide rapporten heeft overgenomen, en nu recent de Eerste Kamer heeft ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel tot schrapping van het verbod op godslastering (dat hij samen met Gerard Schouw van D66 had ingediend) acht hij zich vrij om met pensioen te gaan.

Van 1995 tot 1998 was De Wit Eerste Kamerlid voor de SP. In de Tweede Kamer hield hij zich vooral bezig met justitie en sociale zaken. Samen met SGP’er Kees van der Staaij, Mariëtte Hamer (PvdA), Harry van Bommel (SP) en Geert Wilders (PVV) is hij het langstzittende Kamerlid van het huidige parlement. De Wit wordt opgevolgd door zijn 31-jarige partijgenoot Michiel van Nispen.

De Wit is een opvallend onopvallende verschijning in Den Haag, schreef NRC-economieredacteur Jeroen Wester in 2010 in een profiel over de politicus. “Juist door zijn gebrek aan eigenaardigheden.”

Zijn medewerkers mogen hem altijd storen. Dat geldt ook voor de vele vrijwilligers met wie hij buiten het parlement actie voert, of het nu gaat om slachtoffers van asbest, strijders tegen klassejustitie, of om de ereschuld aan mijnwerkers.

Tegelijk met Jan de Wit gaat overigens ook Riet de Wit, zijn vrouw, met pensioen. Volgens onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet een populaire wethouder voor de SP ibn Heerlen. Samen waren Riet en Jan de Wit vanaf de beginjaren van de SP in de jaren zeventig actief voor de partij.

Lees het hele portret: Toegewijd aan de kleine man en de publieke zaak

    • Laura Klompenhouwer