Schippers en prinses Margriet niet naar Sotsji

Minister Edith Schipper bij een bijeenkomst over mensenrechten in het Holland Heineken House op de Olympische Spelen van vorige maand.
Minister Edith Schipper bij een bijeenkomst over mensenrechten in het Holland Heineken House op de Olympische Spelen van vorige maand. Foto ANP / Jerry Lampen

Minister Edith Schippers van Sport gaat vanwege de gebeurtenissen in Oekraïne niet naar Sotsji, waar vrijdag de Paralympische Spelen beginnen. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven reizen evenmin naar het Olympisch oord. Het kabinet heeft daartoe besloten na een vergadering over de situatie.

Gisteren bleek juist dat Schippers gewoon van plan was naar Sotsji af te reizen, ondanks internationale ophef over de Russische militaire inmenging op de Krim. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten lieten al weten geen hoge afvaardiging te sturen. Uit de verklaring van het kabinet:

De sporters blijven zolang hun veiligheid is gegarandeerd. Ook in deze situatie geldt dat we de internationale ontwikkelingen nauwlettend zullen blijven volgen.

De situatie in de autonome Krimrepubliek is op het moment uiterst gespannen. Volgens de Oekraïense regering zijn er nu 16.000 Russische militairen gestationeerd op het Oekraïense schiereiland aan de Zwarte Zee. De Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels de troepen die deze week bij militaire oefeningen betrokken waren bevolen terug te keren naar hun bases. Deze oefeningen, die plaatsvonden in het westen van Rusland, hadden volgens het Kremlin niets te maken met de situatie in Oekraïne.

Lees voor het laatste nieuws over de Krim ons liveblog.