Politie vervalste in Parijs tien jaar de misdaadcijfers

Vervalsen van misdaadcijfers begon in 2002, het jaar waarin Nicolas Sarkozy als minister verantwoordelijk werd.

De Parijse politie heeft onder politieke druk om de openbare veiligheid te verbeteren tien jaar lang de misdaadstatistieken van de stad vervalst. Dat blijkt uit een geheime audit van de interne inspectie van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, waarop verschillende Franse media de hand hebben weten te leggen. Het gaat om tienduizenden vergrijpen die niet, te laat of in afgezwakte vorm in de boeken zijn gekomen.

De manipulaties, waarover al langer geruchten bestonden, zouden zijn begonnen in 2002, het jaar waarin ‘crime fighter’ Nicolas Sarkozy aantrad als minister van Binnenlandse Zaken. In 2008, een jaar na diens verkiezing tot president, werd dat beleid „systematisch”, bevestigde de politie. Van 2007 tot 2012 werd de Parijse politie geleid door Sarkozy-vertrouweling Michel Gaudin, tegenwoordig directeur van het kabinet van de ex-president.

Al maanden woedt in de Franse politiek een cijferoorlog over de oorzaken van de recent sterk verslechterde misdaadcijfers. In 2013 zou het aantal inbraken in Parijs met 26 procent zijn gestegen, bleek in januari. In vakantiehuizen op het platteland steeg het aantal diefstallen met 17,7 procent. Vorig jaar concludeerde de inspectiedienst dat tijdens het presidentschap van Sarkozy op nationaal niveau 130.000 vergrijpen „verdwenen” waren.

De linkse oppositie en de politiebonden hebben lang kritiek gehad op wat ze de „cijferfixatie” van Sarkozy noemden. Dat zijn harde maar omstreden aanpak tegen criminelen werkte, toonde hij steevast aan door naar verbeterde statistieken te verwijzen.

Jean-Jacques Urvoas, de socialistische voorzitter van de justitiecommissie in het parlement, hekelde vanmorgen in het dagblad Libération het „politieke cynisme” dat tot de prestatiecontracten met de politie had geleid.

Alleen al in 2011 zouden in Parijs 16.000 vergrijpen niet geregistreerd zijn. In 2012 gaat het om 13.000 zaken die de statistieken niet haalden. Inbraken werden door enkele politiebureaus stelselmatig onder ‘vandalisme’ gerubriceerd, meldt het rapport.

Hoewel Gaudin, die nu een terugkeer van Sarkozy in de Franse politiek mede regisseert, na de linkse verkiezingsoverwinning in 2012 werd vervangen door de huidige politieprefect Bernard Boucault, zouden de vervalsingen uit gewoonte nog tot halverwege vorig jaar zijn doorgegaan. Het was Boucault die na de geruchten opdracht gaf tot de audit.

    • Peter Vermaas