Feyenoord schorst zijn spits op het moment dat het er niet meer toedoet

Pellè (l) in duel met Joël Veltman.
Pellè (l) in duel met Joël Veltman. Foto Pics United

Klassieker verloren, twaalf punten achter, kampioenschap verspeeld. En dán, als het dus allemaal niet meer zo veel uitmaakt, je Italiaanse spits zijn aanvoerdersband ontnemen en schorsen voor twee duels vanwege een elleboogstoot op de slapen van zijn tegenstander, Ajacied Joël Veltman. Zou Feyenoord wellicht opportunistisch handelen met de maatregelen tegen Graziano Pellè, die zich voor de zoveelste keer niet kon inhouden?

Eerder dit seizoen werd Pellè aanvoerder van Feyenoord, ten koste van Stefan de Vrij, die volgens trainer Ronald Koeman ongeoorloofd voor zichzelf had getraind. De aanvoerdersband was een beloning voor de sportieve bijdrage van Pellè, die in dienst van Feyenoord bijna elke wedstrijd scoort.

Maar juist los van het voetbalspel was er nog weleens wat aan te merken op de instelling van de Italiaan. Zo pakte hij vorig seizoen zijn vijfde gele kaart door zijn shirt uit te trekken na een treffer, wat hem de cruciale uitwedstrijd tegen Heerenveen kostte. Prompt verloor Feyenoord.

Dit seizoen kreeg Pellè een rode kaart in de verloren thuiswedstrijd tegen Heracles, na een kopstoot tegen Mike te Wierik. Commentaar van Koeman: „Daar zullen we hem morgen over aanspreken binnen de club. Dit is niet te accepteren.” Feyenoord schorste hem toen niet, de KNVB wel: voor vier duels, waarvan één voorwaardelijk.

Na het gelijkspel van vorige week bij FC Twente schopte Pellè zijn frustraties van zich af in de spelerstunnel. De tuchtcommissie van voetbalbond KNVB schorste hem wéér voorwaardelijk en gaf hem vijfduizend euro boete. Die eerdere voorwaardelijke schorsing werd niet omgezet in een definitieve uitsluiting, omdat het om een „ander vergrijp” ging.

En Feyenoord? Dat sprak Pellè vorige week wederom „intern aan” op zijn wangedrag. Een schorsing kreeg hij niet. Dat zou hem immers de wedstrijd tegen Ajax hebben gekost. Pas nu Feyenoord de titel kan vergeten, is de maat kennelijk vol. „Vanwege zijn gedrag de afgelopen weken”, aldus technisch directeur Martin van Geel.

Met de interne schorsing loopt Feyenoord vooruit op een uitsluiting door de KNVB, die vanmiddag bekend zou worden.