Pas na tien jaar platen kopen word je goeie dj

Interstellar Funk (Olf van Elden). Foto’s Anaïs López

Wie // Interstellar Funk

Maakt // stoffige house

Wanneer // Zaterdag in de Melkweg

Zijn artiestennaam is de titel van een oude Detroit-technoplaat van Aux 88. Want: „Olf, dat is toch geen naam voor een artiest?” Olf van Elden (25), geboren in Arnhem, is dj, oprichter van het Tabe-label en werkt bij houselabel Rush Hour in Amsterdam. Stoffige drums en warme synths zijn de rode draad in alles wat hij doet. Eigenlijk draait hij zoals zijn naam doet vermoeden: Interstellar Funk.

Hij koos de naam toen zijn eerste EP House Train uitkwam, afgelopen zomer. Sinds die plaat gaat het hard. Hij werd getipt als een van de vijf talenten van 2014 door DjBroadcast en vorige week was de eerste editie van zijn eigen Tape-avond in Trouw.

Tweeënhalf jaar geleden kwam hij binnen bij Rush Hour, via een stage. „Mijn muziekkennis is enorm gegroeid sinds ik hier werk; mijn platencollectie ongeveer vertienvoudigd. Als ik hier een dag op kantoor zit, wordt er de hele dag over muziek gepraat.” Van Elden doet de productie van platen en heruitgaven die sublabel Kindred Spirits uitbrengt. Juweeltjes in zijn eigen koffer zijn vooral oude houseplaten, zoals die van het oude Nederlandse houselabel Jaxx.

Hij begon ooit met een studie Arts & Economics aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2007 trekt hij in bij zijn grote broer, in een vrijstaand kraakpand met twee draaitafels in Utrecht. Binnen een jaar draait hij regelmatig op huisfeestjes met vrienden Berend Kirch en Jeroen Kok. Een jaar later en een verhuizing verder wordt een draaihobby omgezet in serieuze clubavonden in Amsterdam – eerst in Club Up, later in Trouw. Op een groot podium improviseren acts als Magic Mountain High en Gifted & Blessed daar met analoge hardware en laptop in de benedenruimte van de club. „Ik hou van die improvisatie en ik vind de ruimte heel geschikt, de sfeer is lekker donker.” Muziekliefhebber, zo noemt hij zichzelf in de eerste plaats. „Pas na tien jaar platen verzamelen word je een echt goede dj. Iedereen kan hier de winkel inlopen en de veertig populairste platen kopen van het moment. Maar als je naar de markt gaat en je vindt daar een obscure oude houseplaat voor 1 euro, dan creëer je pas je eigen sound.”

Zelf tipt Interstellar Funk de shows van Funkineven (zaterdag) en Young Marco en I-F (zondag).

    • Rolinde Hoorntje