Schippers en prinses niet naar Sotsji, sporters wel

Minister Schippers (Volksgezondheid en Sport, VVD) gaat toch niet naar de Paralympics in het Russische Sotsji die eind deze week beginnen. Hetzelfde geldt voor prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven.

Het kabinet heeft hiertoe vanmorgen besloten naar aanleiding van de crisis rondom Oekraïne. „In de huidige situatie vinden wij het niet opportuun een delegatie te sturen”, zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) vanmorgen in de Tweede Kamer. De Kamer steunt dit besluit.

Gisteren was er voor Nederland nog geen reden om van het bezoek aan de Olympische Spelen voor gehandicapten af te zien. Afgelopen zondag kondigde de Britse premier Cameron al aan geen regeringsvertegenwoordigers naar Sotsji te sturen. De Verenigde Staten namen gistermiddag een soortgelijk besluit.

In de Tweede Kamer bestaat brede steun voor het standpunt van het kabinet om het conflict om Oekraïne langs diplomatieke weg en door middel van de-escalatie op te lossen, zo bleek vanmorgen tijdens een ingelaste vergadering. De meerderheid van de Kamer gaat er daarbij wel vanuit dat de Europese Unie bereid zal zijn steviger sancties tegen Rusland te nemen dan gisteren door de Europese Unie is geopperd.

Volgens minister Timmermans kan op het terrein van sancties tegen Rusland „niets” worden uitgesloten.