OVSE stuurt militaire waarnemers naar Oekraïne

Een demonstrant houdt een bord vast met zijn mond tijdens een protest tegen de aanwezigheid van Russische troepen in Oekraïne, nabij de Russische ambassade. Reuters / Chris Wattie

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt een militaire waarnemersmissie naar Oekraïne. Vijftien landen, waaronder de VS, doen mee aan de missie. Dat meldt persbureau AP. De missie vertrekt mogelijk binnen 24 uur.

AP citeert Daniel Baer, de Amerikaanse afgevaardigde bij de OVSE. Hij heeft gezegd dat elk land twee personen met de missie meestuurt. Omdat hij verwacht dat nog meer landen zich bij de missie zullen aansluiten, kunnen er uiteindelijk meer dan dertig waarnemers naar Oekraïne afreizen.

Normaal gesproken moeten alle 57 lidstaten van de OVSE een missie goedkeuren, dus ook Rusland. Maar in noodgevallen kunnen lidstaten vragen ongewapende militairen sturen. Oekraïne heeft gebruikgemaakt van die regel en om een afvaardiging gevraagd. Dit weekend namen zwaar bewapende Russische troepen het schiereiland de Krim in. Militaire bases, de veerboot en grensposten zijn omsingeld. Twee Oekraïense oorlogsschepen zitten vast in de haven van Sevastopol, geblokkeerd door Russische schepen.

Rusland test intercontinentale raket

Temidden van de spanningen rond de Krim heeft het Russische leger vandaag een intercontinentale ballistische raket getest, schrijft persdienst Novum op gezag van de BBC. De Topol RS-12M-raket werd vanaf Kapoestin Jar bij de Kaspische Zee naar het testgebied Sari Sjagan in Kazachstan geschoten, zo schrijft persdienst Novum. De Topol is een van de nieuwste raketten in het Russische arsenaal.

De VS zijn eerder deze week van de proeflancering op de hoogte gesteld, zoals voorgeschreven door bilaterale wapenverdragen, zei een Amerikaanse defensiefunctionaris tegen persbureau AFP. Het Witte Huis noemt de rakettest “routine”. Volgens het Russische ministerie van defensie is de test ‘geslaagd’.

‘Lijkt alsof Poetin druk van de ketel haalt’

De Russische president Poetin gaf vanmiddag een persconferentie over de situatie tussen zijn land en Oekraïne. Het was de eerste keer dat hij in het openbaar over de kwestie sprak sinds de afzetting van oud-president Janoekovitsj twee weken geleden. Poetin noemde de machtswisseling in het buurland een “ongrondwettelijke staatsgreep”. Rusland wil niet dat de “broederrepubliek” in handen komt van “nazi’s, nationalisten en antisemieten.”

Toch geeft Poetin tegenstrijdige signalen af, schreef onze buitenlandredacteur Hubert Smeets vandaag in een analyse in NRC Handelsblad:

“De aankondiging van Poetin dat de circa 150.000 militairen, die afgelopen week hadden deelgenomen aan de legeroefening in het westelijke en centrale deel van Rusland, voor het eind van de week naar hun kazernes zouden terugkeren, wekt niettemin de indruk dat de president wat druk van de ketel wil halen en dat het Kremlin op dit moment niet van plan is ook elders in het ‘Russische’ Zuiden en Oosten van Oekraïne gewapend te interveniëren.”

    • Mirjam Remie