Naaktdateshow Adam Zkt. Eva- Puurste vorm van liefde of vulgair?

Twee singles, één eiland, geen kleren. Dat is het motto van de nieuwe datingshow Adam Zkt. Eva. Vanavond kunnen we zien of dit leidt tot pure liefde, weinig-erotische functionele naaktheid, of het meer vulgaire tv-bloot dat we kennen van tal van andere realityprogramma’s.

Screenshot van promofilmpje van Eyeworks op YouTube

Twee singles, één eiland, geen kleren. Dat is het motto van de nieuwe datingshow Adam Zkt. Eva. We zijn al jaren gewend aan naakt op tv, maar daten in adamskostuum is een noviteit. Vanavond kunnen we zien of dit leidt tot pure liefde, weinig-erotische functionele naaktheid, of het meer vulgaire tv-bloot dat we kennen van tal van andere realityprogramma’s.

De paradijselijke setting van het eiland Mogo Mogo in de Stille Ocean wijst volgens NRC-televisierecensent Hans Beerekamp duidelijk in de richting van een van beide grondvormen van bloot op televisie.

Wie zijn kleren uittrekt voor de camera moet volgens de wetten van de massamedia ofwel totaal verdorven ofwel compleet naïef zijn. Het decor is dus mogelijkerwijs een variant op de hel of een verbeelding van de Hof van Eden.

In het aards paradijs waren Adam en Eva naakt, maar schaamden zich niet, tot ze aten van de verboden vrucht. “Toen gingen hun beiden de ogen open en merkten ze dat ze naakt waren”, staat in de bijbel. De nostalgie naar het paradijs is volgens Beerekamp de motor achter programma’s als Adam Zkt. Eva, “die een eerder stadium van de beschaving verheerlijken.”

Je naaktheid vergeten

Met naakte interactie op tv heeft Eyeworks overigens geen wereldprimeur. In 2009 kregen acht mannen en vrouwen die elkaar niet kenden, het verzoek in hun blootje met elkaar om te gaan in het BBC-programma What’s the Problem with Nudity? Hun gevoelens werden constant gemonitord en de camera’s registreerden alle reacties.

Bekijk hieronder een fragment:

De belangrijkste conclusie was misschien wel dat het heel snel went, althans voor het soort mensen dat zich vrijwillig opgeeft voor een dergelijk experiment. Na twee dagen was de blootheid voor de meesten nauwelijks een punt meer, alsof ze hun leven lang naturistencampings bezochten.

Het is voor de deelnemers van Adam Zkt. Eva hopen dat ze snel vergeten dat ze bloot zijn. Maar de vraag blijft volgens Beerekamp wat de meerwaarde van al dat naakt is voor de kijker.

Ik vrees dat het door televisie opgelegde keurslijf van kennismaking- en datingsrituelen ons wellicht toch eerder naar de hel voert dan naar het verloren paradijs.

Presentatrice Nicolette Kluijver, die onlangs overstapte van BNN naar RTL, heeft vertrouwen in een goede afloop - zowel voor de show als voor de koppels:

De eerste aflevering van Adam Zkt. Eva is vanavond om 20.30 uur op RTL5. Lees het hele artikel: Naakt daten op televisie: hel of paradijs?

    • Laura Klompenhouwer