Mark Tuitert stopt met schaatsen

Mark Tuitert na zijn rit op de 1500 meter in de Adler Arena in Sotsji. Foto ANP / Robin Utrecht

Mark Tuitert stopt met schaatsen. De Olympisch kampioen op de 1500 meter in 2010 laat op zijn site weten dat hij benieuwd is naar het leven zonder topsport.

Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert IK STOP MET SCHAATSEN - http://t.co/mV5MXmomQ9

Ik heb genoten van alle epische duels op de ijsbaan met mijn concurrenten. De strijd aan mogen gaan met de besten ter wereld is het mooiste wat er is. Het drijft je tot je eigen grenzen en daar voorbij. Het is de snelste leerschool naar je eigen ik, naar je krachten maar ook je zwakheden.

De nu 33-jarige schaatser werd in 2004 Europees Kampioen allround. Tijdens de afgelopen Olympische Winterspelen in Sotsji lukte het hem als enige mannelijke langebaanschaatser niet een medaille te halen. NRC schreef eerder over hem:

Mark Tuitert won en verloor wedstrijden met z’n hoofd. Altijd nadenken. Na z’n entree in het profschaatsen in 2001 ging hij veel te ver in zijn drang de beste te worden: hij trainde te hard, liep de ziekte van Pfeiffer op maar wilde dat niet geloven, zelfs niet toen een wandeling naar de training al te vermoeiend bleek.

Tuitert is nu hij een einde maakt aan zijn topsportcarrière niet van plan “op de bank” te gaan zitten “met een biertje”. Hij blijft trainen en wil “optimaal fit blijven voor een eventuele Elfstedentocht”.

Bekijk onze special over het goud van Tuitert in 2010 in Vancouver: ‘Mark is the king’.

    • Laura Klompenhouwer