Parlement verhuist naar vijfsterrenhotel na bestorming

Vernield parlementsgebouw Foto Reuters

Het Libische parlement is gisteren verhuisd naar een vijfsterrenhotel in de hoofdstad Tripoli, een van de best beveiligde gebouwen van het land.

De verhuizing volgt een dag nadat relschoppers met messen en geweren het parlementsgebouw bestormden tijdens een zitting. Ze vermoordden een bewaker, staken meubels in brand en verwondden zes parlementariërs. Ze namen de zetel van de parlementsvoorzitter, bonden die buiten aan een lantaarnpaal en staken hem in brand. De relschoppers eisten dat het parlement werd ontbonden, omdat zijn mandaat is verlopen.

Het parlement heeft zijn mandaat op 4 februari verlengd, maar de legitimiteit van die stap wordt betwist. Sindsdien houden honderden betogers dagelijks protesten en lopen de spanningen hoog op. Tien dagen later zei generaal Hafter het parlement en het kabinet naar huis te hebben gestuurd. Maar hij had geen troepen om dit kracht bij te zetten. Enkele dagen later gaven twee machtige milities het parlement vijf uur de tijd om op te stappen. Premier Zeidan wist op de valreep een deal te sluiten.

Bijna drie jaar na de revolutie is in Libië sprake van een totaal machtsvacuüm. Het land kampt met honderden zwaarbewapende milities die vochten in de opstand tegen Gaddafi en nu hun wapens weigeren in te leveren. Veel militieleden – zo’n 200.000 – staan op de loonlijst van de overheid.

Ze hebben zich geschaard achter de belangrijkste politieke facties, die zijn verwikkeld in een strijd om de macht – met de aanhangers van premier Zeidan aan de ene kant en aan de andere de islamitische facties die van hem af willen. Door de betrokkenheid van de milities kan elk politiek meningsverschil exploderen. (AP)