Kwart minder winst voor Achmea

Werknemers bij het hoofdkantoor van Achmea in Zeist, de grootste verzekeraar van Nederland. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Verzekeringsmaatschappij Achmea heeft de nettowinst vorig jaar zien dalen van 469 naar 344 miljoen euro. Dat is een afname van 27 procent, heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

De verzekeraar moest afboeken op de pensioendienstverlening en op zorgverzekeringen. Het moederbedrijf van het Zilveren Kruis, Interpolis, Avéro, Agis en FBTO verwacht in de toekomst veel minder te verdienen aan deze activiteiten.

Kosten omlaag

Doordat Achmea de kosten wist te drukken, steeg het operationeel resultaat met vier procent naar 536 miljoen euro. De resultaten uit het schadebedrijf kwamen eveneens hoger uit, ondanks meer schade uit brand en de najaarsstormen. De inkomsten uit zorgverzekeringen namen af, omdat Achmea de zorguitgaven zag stijgen terwijl de premies gelijk bleven.

De verzekeraar kondigde eind vorig jaar aan de komende drie jaar vierduizend banen te schrappen. Waarschijnlijk betekent dat voor drieduizend mensen een gedwongen ontslag. Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur:

“We versnellen in klantgerichtheid en kostenbesparingen en we vernieuwen en digitaliseren onze processen en dienstverlening. Wij zijn actief in een sector in verandering en willen deze slag maken om ook in de toekomst te blijven wie wij zijn: een coöperatieve verzekeraar met ijzersterke merken die op een moderne manier in contact staan met hun klanten.”

    • Laura Klompenhouwer