Krimconflict toont noodzaak van sterke krijgsmacht aan

Illustratie Olle Johansson

In een Europa van oneindige vrede is een leger overbodig en bezuinigingen op defensie leken daarom niet meer dan terecht. Het conflict tussen Oekraïne en Rusland toont echter pijnlijk aan dat stabiliteit een tijdelijk fenomeen is. De succesvolle opstand tegen president Janoekovitsj heeft een plotselinge en ingrijpende wijziging van de geopolitieke verhoudingen tot gevolg gehad, dit ten nadele van Rusland. Poetin probeert dit te keren met het ultieme machtsmiddel: militair ingrijpen. De regering van Oekraïne kan tot op heden niet op Europese steun rekenen. Het ontbreekt de Europese machten aan slagkracht om Poetin te dwingen op zijn schreden terug te keren. Dat enige angst van Poetin voor een Europees antwoord ontbreekt is zeer kwalijk: Oekraïne vormt de achtertuin van Europa. De Oekraïense hoofdstad Kiev klinkt misschien ver weg, maar ligt dichterbij Nederland dan de Portugese hoofdstad Lissabon. Ook grenst Oekraïne aan welgeteld vier EU-landen, die tevens allemaal NAVO-bondgenoot zijn: Hongarije, Roemenië, Slowakije en Polen. De dreigende oorlog tussen Oekraïne en Rusland vormt dus zeker geen ‘ver-van-mijn-bed-show’. Europese vrijheid en vrede zijn in het geding. Uiteraard is niet zeker dat het Krimconflict uitloopt op een oorlog. Overduidelijk is wel dat een oorlog in Oekraïne, dus een oorlog op het Europese continent, niet uitgesloten is. Dat Poetin het Russische leger op de Krim inzette als onderdeel van zijn buitenlandpolitiek, laat zien dat legers opnieuw een cruciaal onderdeel van de internationale en Europese politiek vormen. Nu blijkt dat de Europese landen door de luxe van vredige tijden vergeten zijn dat een krachtig defensieapparaat de laatste waarborg voor vrede is. Het ontbreken van directe dreigingen heeft ons blind gemaakt voor minder directe dreigingen die vrede en vrijheid wereldwijd onder druk zetten. De blaam treft bijna alle Europese machten, bij uitstek Nederland. Door de naïeve gedachte dat vrede in Europa vanzelfsprekend is, verwerd de Nederlandse krijgsmacht tot het sluitstuk van de begroting.

Hopelijk opent het Krimconflict de ogen van Nederlanders en Nederlandse politici. Want als we een relevante rol willen spelen bij het behouden van vrede en vrijheid, zowel binnen als buiten Europa, is investeren in onze krijgsmacht de enige optie. Het is onacceptabel als Nederland haar laatste verdediging van vrijheid laat vallen.

Tom Leijte

    • Tom Leijte
    • Christiaan Kwint