KLM, PostNL en Imtech vallen uit de AEX-index

Nieuwe hoofdfondsen worden Boskalis, Delta LLoyd en OCI

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, postbedrijf PostNL en technische dienstverlener Imtech – allemaal uit de AEX-index. Voor hen in de plaats treden baggerbedrijf Boskalis, verzekeraar Delta Lloyd en het Egyptische kunstmest- en bouwbedrijf OCI toe tot de belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter.

De voormalige hoofdfondsen Air France-KLM, PostNL en Imtech verhuizen naar de Midkap-index. Ook Accell (fietsen), Arseus (medische groothandel), Exact (software) en Sligro (supermarkten) komen in de Midkap-index. AMG (metalen), Heijmans (bouw), Pharming (farmacie) en Unit4 (software) verdwijnen.

De verschuivingen zijn onder meer het gevolg van een nieuwe methode om de index samen te stellen. Euronext kijkt niet langer alleen naar handelsvolume, maar weegt voortaan ook de beurswaarde van de bedrijven mee. Als niet alle aandelen van een bedrijf verhandelbaar zijn, telt alleen de waarde van het beursgenoteerde deel van het bedrijf mee voor de weging in de index.

Euronext verwacht dat de index door de nieuwe samenstelling stabieler wordt, omdat incidentele schommelingen in het handelsvolume de weging minder beïnvloeden. „De index is op deze manier meer in lijn met wat op internationale markten gebruikelijk is”, aldus een woordvoerder.

Ook stelt Euronext de index pas samen kort voordat de wijziging ingaat, zodat actuele ontwikkelingen – overnames, aandelenemissies – nog worden verwerkt. Voorheen werd gekeken naar de handelsomzet in het hele voorafgaande jaar.

De AEX-index geldt als graadmeter voor de Nederlandse economie, hoewel er ook een aantal bedrijven in zit dat nauwelijks in Nederland actief is, zoals ArcelorMittal (staal), Gemalto (digitale beveiliging) en binnenkort OCI (bouw, kunstmest). Het zwaarst wegende bedrijf in de AEX-index is traditioneel oliemaatschappij Shell.

Opname in de AEX-index stimuleert doorgaans de handel in het aandeel van een bedrijf. Fondsenbeleggers die de AEX of de Midkap volgen, moeten na een herschikking aandelen bijkopen van bedrijven die toetreden om zelf ook weer een juiste balans van hun ‘aandelenmandjes’ te krijgen.