Keien schieten op een vrije stranddag

Foto AP/Rodrigo Abd

De een brengt de enorme katapult in stelling, de ander wijst het doelwit aan en weer een ander filmt met zijn telefoon hoe de Venezolaanse nationale garde wordt bestookt met keien.

De gevechten zijn sinds half februari een bijna dagelijks ritueel in de straten van Caracas en hebben aan zeker achttien mensen het leven gekost. Duizenden Venezolanen protesteren tegen de inflatie van ruim 50 procent, het gebrek aan voedsel en medicijnen en de bloeiende criminaliteit.

President Nicolas Maduro had een week carnavalsvakantie afgekondigd in de hoop de protesten te stoppen. Dat lukte niet. Zondag wierpen honderden demonstranten na een vreedzame protestmars wegversperringen op, staken autobanden in brand en gooiden stenen en vuurwerk naar de oproerpolitie – die antwoordde met traangas.

Maar niet elke Venezolaan liet zijn onvrede met geweld blijken. Sommigen brachten hun vrije dagen op het strand door, of richtten hun kampen op straat, als ludiek protest, in als strandtenten.

De Venezolaanse regering heeft de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten intussen gevraagd te bemiddelen in het conflict met de demonstranten.