Kabinet wil celstraf voor klanten van te jonge prostituees

De prostitutieboten op het Zandpad in Utrecht, die inmiddels op last van de gemeente gesloten zijn. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Klanten van prostituees onder de 21 jaar riskeren straks een celstraf van maximaal een jaar of een boete van ruim twintigduizend euro. Dat staat in een aangepast wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hoe een klant moet controleren of een prostituee oud genoeg is, laat Opstelten aan henzelf over.

“Ik laat het aan de prostituee en de klant om hiervoor in de praktijk een oplossing te vinden. Denkbaar is dat de prostituee haar paspoort of identiteitsbewijs zodanig toont dat alleen de pasfoto en de geboortedatum zichtbaar zijn.”

Peespas en registratieplicht gingen niet door

Opstelten heeft een nieuw wetsvoorstel gemaakt omdat de Eerste Kamer vorig jaar een streep zette door zijn plannen voor een zogeheten ‘peespas’ en een registratieplicht voor prostituees. In de eerdere plannen konden alleen prostituees van 21 jaar of ouder zich registreren.

Omdat de registratieplicht is vervallen, heeft Opstelten de minimumleeftijd nu rechtstreeks in de wet gezet. In zijn eerdere voorstel was nog sprake van een celstraf van maximaal een halfjaar voor klanten die niet hadden gecontroleerd of een prostituee stond geregistreerd.

De minimumleeftijd geeft gemeenten de mogelijkheid prostituees te controleren op leeftijd als het vermoeden bestaat dat ze te jong zijn. Zij worden dan bijvoorbeeld doorgestuurd naar hulpverlening. Ook kunnen ze een lichte boete krijgen. Ze worden niet vervolgd als ze tot prostitutie zijn gedwongen.

(Novum)