Ik was verliefd, dus het is wat melodischer

Jean Pierre Enfant (Jan Pieter Kind)

Wie //Jean Pierre Enfant

Maakt // progressieve techno

Wanneer // Donderdag in de Melkweg

In de Toren Overhoeks, met uitzicht op het Amsterdamse IJ, zit de studio van Jan Pieter Kind (24). Jean Pierre Enfant, zoals hij in de clubs heet, maakt muziek die klinkt zoals hij eruit ziet. Grote jongen, stoere tred, maar zijn oogopslag verraadt: gevoelige jongen.

Zijn eerste tracks verschenen in juni, en inderdaad: „Ik was heel verliefd toen ik deze tracks maakte, dus ze zijn wat melodischer dan normaal.” Gaat dat samen, techno en romantiek? „Zeker. Als je luistert naar techno uit Detroit, is dat ook heel melancholische muziek. Al is dat misschien eerder geboren vanuit een utopisch verlangen dan verliefdheid.”

Ook als dj opereert hij op het snijvlak van techno en emotie. Sinds 2011 mag hij zich met zijn groep Les Enfants Terribles resident noemen van de Amsterdamse club Trouw. Europese boekingen – afgelopen weekend in Berlijn, zaterdag in Glasgow – komen er steeds meer.

Muziek, en kunst meer in het algemeen, moet je uitnodigen om op ontdekkingsreis te gaan, vindt Kind. „Mijn gedachten laten meevoeren, dat kan ik het best op experimentele techno. Muziek die zowel verrassend als meeslepend is en waar een artiest een bepaalde emotie heeft ingelegd.”

Zelf maakt hij of diepe dansvloervullers of ambient, en soms iets daartussenin: „dat laatste het liefst”.

Zijn eerste Jeff Mills-album (The Exhibitionist) kreeg hij als veertienjarige van een vriend met wie hij een drive-in show had. Top 40-hits selecteren leerde hem spelen met het publiek, zelf wilde hij liever „de muziek zo mooi mogelijk in elkaar laten overlopen”. Zijn vader betaalde zijn eerste draaitafels die hij terugverdiende met dj-sets in Cafe Janssen in Breda. Dat was vooral trance, want in de platenzaak van Tiësto waar hij vaste klant was, was het technoaanbod bescheiden. De tijd dat hij weken voor een optreden „als een kip zonder kop een paar uur per dag platen doorspitte” zijn voorbij. Twee dagen van tevoren maakt hij een kleine voorselectie voor zijn set. En op 5 Days Off doet hij wat hij altijd doet: platen draaien die passen bij zijn emotie van dat moment. „Waarschijnlijk begin ik met wat ambient soundscapes en dan ga ik geleidelijk over op grootsere techno – ik sta ook in een grote zaal, de Max.

Zelf tipt Jean Pierre Enfant de shows van Collabs 3000 (donderdag), Darkside (woensdag), Martyn (zaterdag), Funkineven (zaterdag) en Young Marco (zondag).