Hij weet veel van Oeganda

Als homohaat in Oeganda een westers exportproduct is, dan kan misschien wel hetzelfde gezegd worden van homorechten. Na ruim zes jaar correspondentschap in het Oost-Afrikaanse land beschikt journalist Arne Doornebal over uitgebreide kennis rond de recentelijk aangenomen en omstreden homowet van president Yoweri Museveni. De afgelopen weken sprak hij uitgebreid over de kwestie bij De Wereld Draait Door, in deze krant en op Twitter. Zijn punt: veel van de westerse hulp en aandacht voor homoseksualiteit in Oeganda werkte de afgelopen jaren averechts. Doornebal pleit voor meer afstandelijkheid van het Westen tot de emancipatiestrijd in Oeganda. Zelf nam de correspondent ook afgelopen week de Nederlandse immigratiewetgeving op de korrel. Doornebal wil zijn Oegandese vrouw en kinderen naar Nederland laten komen, maar loopt tegen bureaucratische muren op. Op zijn Twitter-account is zijn reïntegratieproces op de voet te volgen.