Helende kracht van New Orleans

Te kort seizoen besluit prachtserie over New Orleans na Katrina

Mardi Gras-indiaan Albert ‘Big Chief’ Lambreaux (Clarke Peters) repeteert met zijn band.

De HBO-serie Treme gaat over de wederopbouw van New Orleans na Katrina. De orkaan, die in 2005 huishield in het zuiden van de VS, zwol aan tot een kracht in de hoogste, zeldzame categorie 5 en had een vernietigend resultaat. De zwakke dijken rond New Orleans braken en de historische stad verdween grotendeels onder water. Bij de ramp vielen 1.836 doden en de totale schade bedroeg 81 miljard dollar.

De eerste drie seizoenen van Treme lieten zien hoe de stad en haar bewoners weer langzaam opkrabbelden, ondanks overheidsincompetentie, politiecorruptie en toenemende misdaad. De serie legt vooral de nadruk op de veerkracht van de bewoners van Treme, de oudste zwarte wijk in de VS. Een veerkracht die verbonden is aan tradities als Mardi Gras en de helende kracht van muziek – New Orleans wordt gezien als geboorteplaats van de jazz. De serie is doorweven met veel opzwepende live-optredens, afkomstig van jazz- en bluesmuzikanten, singer-songwriters en Cajunmuzikanten.

Hoewel Treme vol zit met drama – corruptie, stuklopende relaties, drugs, ziekte, gefnuikte carrières en (zelf)moord – wordt het niet in een dwingende vertelvorm gegoten. Het gaat makers David Simon en Eric Overmyer (beiden bekend van The Wire) vooral om het neerzetten van een sfeer. Wie de serie helemaal ziet, krijgt een uitstekend gevoel hoe het moet zijn geweest in New Orleans tussen 2005 en 2009. De terughoudendheid in het tonen van drama is een bewuste artistieke keuze die meestal sterk uitpakt. In seizoen vier wordt bijvoorbeeld een meisje doodgeschoten, een moment dat de kijker bespaard blijft. Het gaat om de reacties op haar dood door anderen, hoe beïnvloedt haar zinloze dood hun leven?

De bewoners van New Orleans sloten Treme in hun hart, eindelijk een serie die hen respectvol en zonder clichés neerzette. De rest van Amerika deelde dat sentiment minder, de kijkcijfers vielen tegen. Na het derde seizoen mochten de makers van HBO de serie afronden met slechts vijf afleveringen in plaats van de gebruikelijke tien.

Het laatste seizoen van Treme begint in 2008 met de verkiezing van Obama tot eerste zwarte president van Amerika. Brengt dit ook hoop naar New Orleans? Betekent dit een einde aan de woekerende corruptie op ambtelijk en politieniveau die in eerdere seizoenen aan bod kwam via mensenrechtenadvocate Toni (Melissa Leo) en politiechef Terry (David Morse)? Het valt de fan zwaar om afscheid te moeten nemen van de veelkleurige bewoners van Treme: vijf afleveringen is veel te kort.

    • André Waardenburg