Hamlap voor soldaten

Amateurs hebben het altijd over tactiek en strategie, heet het, professionals praten over logistiek. En misschien nog wel het belangrijkste daarvan is de proviandering. Zoals Napoleon al opmerkte: een leger marcheert op de maag. Kom niet aan de warme prak van Jan Soldaat. Maar soms is er geen tijd om iets fatsoenlijks klaar te maken.

Amateurs hebben het altijd over tactiek en strategie, heet het, professionals praten over logistiek. En misschien nog wel het belangrijkste daarvan is de proviandering. Zoals Napoleon al opmerkte: een leger marcheert op de maag. Kom niet aan de warme prak van Jan Soldaat. Maar soms is er geen tijd om iets fatsoenlijks klaar te maken. Bijvoorbeeld wanneer de kogels van de Talibaan je om de oren fluiten. Dan is het tijd om het gevechtsrantsoen open te rukken.

The Guardian heeft de combat rations van bijna alle landen naast elkaar gelegd die nu nog gevechtstroepen in Afghanistan hebben. Die blijven allemaal dicht bij de nationale culinaire traditie, blijkt. Zo treffen de Spanjaarden blikjes inktvis in olie in hun rantsoen, de Duitsers roggebrood met leverworst en Estse soldaten gerookte sprot – net als thuis. Wie wel eens een NAVO-buitenbasis heeft bezocht, weet dat hij bij de Italianen terecht moet zien te komen. Hun gevechtsrantsoen staat met stip op één en dat komt vooral door het shot grappa dat erbij zit. Voor bij het ontbijt.

De warme hap, veelal scheikundig te verhitten, is ook opmerkelijk. Britten kunnen kiezen uit vegetarische pasta of, de nationale schotel, chicken tikka massala. Amerikanen mogen smullen van pasta met (ieuw) vegetable crumbles in pittige tomatensaus. En wie steken erbovenuit? Juist, de Fransen. Die hebben blikken cassoulet met, waarom zou je met minder genoegen nemen, confit de canard. Het Franse rantsoen lijkt sowieso afkomstig uit een winkelmand van Carrefour, in plaats van uit de lunchla van een astronaut. De Fransen hebben nog een keuzeblikje: porc créole. Hamlap.

Snijd het vlees in grove brokken en bak deze even goed bruin (niet teveel olie) in een pan die ook als sudderpan bruikbaar is. Voeg de eveneens in stukken gesneden paprika toe, evenals het ontpitte en fijngehakte pepertje, de gesnipperde sjalotten en de gehakte knoflooktenen.

Snijd twee schijven van een verse ananas in kleine stukjes en doe erbij. Druk de gember door een knoflookpers en voeg eveneens toe, evenals een eetlepel azijn, twee eetlepels currypoeder en een kopje water.

Roer alle ingrediënten goed over de bodem van de pan om bakresten te deglaceren. Check op zout. Laat dit twee uur sudderen en voeg op het laatst de fijngesneden koriander toe. Serveer met witte rijst, of bakbanaan natuurlijk, of zoete aardappel.

Voor vier hongerige militairen: 1 kilo hamlap 3 ferme sjalotten 5 tenen knoflookrode paprika vers Spaans pepertjegemberazijncurrypoederananas bos korianderolijfoliezout

    • Menno Steketee