Fred Rutten had wél zin

Fred Rutten wordt de nieuwe trainer van Feyenoord. Per 1 juli zal hij Ronald Koeman opvolgen. Rutten (51) tekent een contract voor één jaar. Hij was eerder trainer van FC Twente, Schalke 04, PSV en Vitesse.

De enige hoofdprijs die hij won, was in 2001 de nationale beker met Twente, waar hij ook bekendstaat als de grondlegger van het elftal dat in 2010 kampioen werd. Afgelopen zomer vertrok hij na een jaar alweer bij Vitesse. Sindsdien hield de geboren Wijchenaar een sabbatical op zijn boerderij aan de Duitse grens.

Naar verluidt was Rutten de derde trainer die werd benaderd door Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord. Bondscoach Louis van Gaal had eerder al bedankt voor de functie, en gisteravond maakte ook Co Adriaanse bekend dat hij de baan in de Kuip aan zich voorbij had laten gaan. Van Geel was expliciet op zoek naar een ervaren hoofdtrainer, bij voorkeur een Nederlander. Zo was het voor hem geen optie om bijvoorbeeld de relatief onervaren Jean-Paul van Gastel, nu assistent-trainer van Ronald Koeman, eindverantwoordelijk te maken.

Van Geel verwacht dat Feyenoord komende zomer „een à drie” bepalende spelers zal verkopen. Onder anderen de Italiaanse topscorer Graziano Pellè wordt genoemd als speler die zijn status te gelde zou willen maken in het buitenland. Voorlopig heeft Feyenoord weinig geld om een opvolger voor een vertrekkende topper te halen. Net als Koeman in de afgelopen jaren zal Rutten het moeten doen met transfervrije of gehuurde spelers.

Waar Adriaanse als reden voor zijn ‘nee’ onder meer de „intimiderende” sfeer in de Kuip noemde, roemt Rutten op de clubsite de „unieke sfeer” en het „hondstrouwe Legioen”. Hij gaf gisteren op de clubsite ook aan tot het einde van het seizoen niet meer te reageren op zijn aanstelling bij Feyenoord. „De komende weken zijn voor Feyenoord nog te belangrijk om het steeds over mij te hebben. Ik wil Ronald Koeman en de selectie op geen enkele manier voor de voeten lopen of de aandacht afleiden.”

    • NRC