Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Miljardenverlies Duits energiebedrijf RWE door afschrijving op centrales

Een RWE-centrale in aanbouw in de Eemshaven.
Een RWE-centrale in aanbouw in de Eemshaven. Foto EPA / Ingo Wagner

Het Duitse energiebedrijf RWE, het moederbedrijf van energieleverancier Essent, heeft vorig jaar voor het eerst in zestig jaar verlies geleden, liefst 2,8 miljard euro. Dat heeft alles te maken met eenmalige afschrijvingen van 4,8 miljard euro.

Zonder die afschrijvingen was er sprake van een winst van 2,3 miljard euro, zes procent lager dan een jaar eerder. De omzet steeg met 1,6 procent tot 54 miljard euro. Het was al bekend dat RWE op de centrales in de Benelux een bedrag van anderhalf miljard euro heeft afgeboekt.

Minder energie uit traditionele bronnen

RWE produceerde vorig jaar vijf procent minder energie. Dit kwam vooral doordat er minder elektriciteit werd opgewekt uit conventionele bronnen, zoals gas en kolen. De hoeveelheid opgewekte duurzame energie steeg juist.

Onze redacteur Renee Postma schreef vorig jaar nog over de “dramatische” situatie rond de opwekking van energie uit traditionele bronnen:

“Winsten verdampen en gloednieuwe centrales worden gesloten of ‘in de mottenballen gezet’ in afwachting van betere tijden. Door het kwakkelende economische klimaat in Europa, maar vooral ook door de lage stroomprijs die weer een gevolg is van overaanbod uit Duitse duurzame bronnen (wind en zon), draaien veel krachtcentrales ver beneden hun kunnen, of staan zelfs helemaal uit. Gascentrales hebben het daarbij nog moeilijker dan kolencentrales omdat de gasprijs relatief hoog is en de prijs van steenkool juist erg laag. Dat komt doordat de Verenigde Staten minder steenkool gebruiken sinds het land in de ban is van de schaliegasrevolutie.”

Lichtpuntjes

Voor RWE waren er wel twee lichtpuntjes in 2013, schrijft persbureau Novum. Zo werd een conflict met het Russische Gazprom over leveringsvoorwaarden van gas in het voordeel van het Duitse bedrijf beslecht. Ook werden kostenbesparingen eerder dan gepland behaald.