Eigenaar Kruidvat opnieuw naar beurs

Li Ka-Shing, de grote baas van het Chinese Hutchison Whampoa-concern dat in Nederland het afval ophaalt, toiletartikelen en drop verkoopt in winkels als Kruidvat, Trekpleister en Prijsmepper, is 87 jaar geworden. Maar hij denkt er nog niet over om met pensioen te gaan. „Ik overweeg dat niet, want het mondiale investeringsklimaat is erg gecompliceerd.” Dat klinkt uit zijn mond minder vreemd dan het lijkt, want de rijkste man van China (29,3 miljard dollar) staat aan het hoofd van Hutchison Whampoa, een internationale onderneming die in 31 landen havens, onroerend goed, drogisterijen, apotheken en telefoon- en waterbedrijven bezit.

Op de mondiale beurzen werd zijn uitspraak, dat hij voorlopig nog niet van plan is te gaan majongen in zijn oude buurt, beloond met een koersstijging van enkele procenten, bovenop de 37 procent waarmee het aandeel was gestegen sinds juni vorig jaar. Vandaar ook dat de Hongkongse media hem vleiend ‘Superman’ noemen, om zich vervolgens zorgen te maken over het feit dat Li's belangen in Europa groeien terwijl ze in Hongkong gelijk blijven.

Li Ka-Shing, die zijn imperium in de jaren vijftig begon met het exporteren van plastic bloemen, bezit een van de meest winstgevende beursgenoteerde Chinese ondernemingen (de netto winst in 2013 steeg met 23 procent naar 4 miljard dollar), vooral dankzij de telecompoot in Europa, de drogisterijen Watson & Co in China en Superdrug en Kruidvat in Europa.

Investeerders hopen dat Li Ka-Shing nog jaren aan het roer blijft staan, in ieder geval tot na de geplande, tweede beursgang van A.S. Watson, het moederbedrijf van Kruidvat, Trekpleister en het Franse Marionnaud.

Het plan is, vertelde Li Ka-Shing vorig week, om nog dit jaar 25 procent van Watson naar de beurs van Hongkong en nog een andere, niet nader genoemde plaats te brengen. Analisten denken dat een tweede beursgang rond de 6 miljard dollar kan opbrengen. Met de opbrengst wil de uit de provincie Fujian afkomstige Hongkongse zakenman het netwerk van Watson in China (nu 11.500 winkels) verder uitbreiden.

De markt van drogisterij- en cosmeticaproducten zal in China in de komende twee jaar met 40 procent groeien naar 186 miljard dollar. Het bedrijf van Li Ka-Shing is al marktleider is Europa en wil dat nu ook worden in China. Een beursgang van Watson zal voor de Nederlandse vestigingen van Kruidvat en Trekpleiser vooralsnog geen gevolgen hebben. Li Ka-Shing, die de facto ook een van Europa’s belangrijkste zakenmannen is, ziet de toekomst van Europa rooskleurig in. In een interview dat hij vorige week gaf, zei hij: „Wij zien dat de consumptie-economieën van Europa zich goed herstellen.”

    • Oscar Garschagen