Haitink breekt met Concertgebouworkest - ‘Ik ben totaal genegeerd’

Bernard Haitink zal het Koninklijk Concertgebouworkest niet meer dirigeren. Hij voelt zich namelijk “haast vernederd” door de huidige directie, omdat die hem bij de viering van het 125-jarige jubileum “totaal heeft genegeerd”. Dat zegt de 85-jarige Haitink in een interview met Het Parool.

Bernard Haitink in 1993.
Bernard Haitink in 1993. Foto ANP

Bernard Haitink zal het Koninklijk Concertgebouworkest niet meer dirigeren. Hij voelt zich namelijk “haast vernederd” door de huidige directie, omdat die hem bij de viering van het 125-jarige jubileum “totaal heeft genegeerd”. Dat zegt de 85-jarige Haitink in een interview met Het Parool.

Haitink maakte 58 jaar geleden zijn debuut bij het orkest. In 1999 kreeg hij de titel eredirigent. Die titel wilde hij eigenlijk teruggeven, maar dat bleek niet mogelijk. Haitink heeft kritiek op de directie van het orkest, die volgens hem geen “interesse in de traditie” heeft. Met de musici heeft violist en dirigent Haitink wel goed contact, maar hij is niet van plan terug te keren naar het orkest.

“Er was een jubileum van 125 jaar Concertgebouw en Concertgebouworkest. In die periode ben ik 28 jaar chef-dirigent geweest - groot woord. Maar bij dat jubileum heeft men mij totaal genegeerd. En ik ben helaas niet groot genoeg om dat langs me heen te laten gaan. Ik voelde me haast vernederd, en was gegeneerd - voor hen. Het schijnt ze niet te interesseren.”

Orkest: teleurgesteld over gang van zaken

Het orkest laat in een schriftelijke reactie tegenover persdienst Novum weten zich niet te herkennen in de woorden van Haitink en is teleurgesteld over de gang van zaken. Volgens het orkest is er wel contact geweest met de dirigent over optredens in het kader van het jubileumjaar vorig jaar, maar hij zou de voorstellen van het orkest “in toenemende mate” hebben verworpen.

“In de afgelopen vijf jaar is er op zeer regelmatige basis contact geweest tussen de directie, onze planningsafdeling en Bernard Haitink. De flexibiliteit die andere vooraanstaande dirigenten hebben geboden om speelbeurten voor Bernard Haitink bij ons orkest mogelijk te maken, is in de afgelopen jaren tot aan de grenzen van het betamelijke opgerekt.”

    • Mirjam Remie