De rust is nu verstoord

De veroordeelde pedoseksueel Jean op den Kamp is boos op zijn woonplaats Goes // Die maakte zijn adres onlangs bekend, nadat Op den Kamp zélf de publiciteit zocht // Een ‘ondoordachte actie’, vindt hij

Veel mensen in Goes weten nu waar Jean op den Kamp woont. En daar is hij niet blij mee. Foto Mieke Meesen

Pedoseksueel Jean op den Kamp heeft kritiek op de burgemeester van Goes, die zijn woonadres heeft rondgestuurd aan buurtbewoners. Op den Kamp vindt dat de burgemeester „onrust mobiliseert” en onjuiste informatie over hem verspreidt. Jean op den Kamp is in 1997 veroordeeld voor kindermisbruik en woont sinds 2003 in Goes. Vorige week vertelde Op den Kamp over zijn daden in het tv-programma Eén op Eén.

Nog diezelfde avond verspreidde burgemeester René Verhulst (CDA) van Goes een brief onder bewoners uit de wijk waar de man woont. In deze brief wordt de woonstraat van Op den Kamp genoemd. Ook schrijft de burgemeester dat Op den Kamp contact heeft opgenomen met de media ‘om zich te profileren als veroordeelde pedoseksueel’. En dat hij zich kan ‘voorstellen’ dat omwonenden behoefte hebben aan een persoonlijke toelichting hierover. De gemeente Goes belegde een informatieavond waar 25 bewoners op afkwamen. De aanwezigen waren volgens de burgemeester „heel bezorgd”.

Jean op den Kamp spreekt van een „ondoordachte actie” van de burgemeester. „Hij brengt mijn situatie onnodig in gevaar.” Op den Kamp had in de afgelopen jaren zélf zijn werkgever en directe buren op de hoogte gebracht van zijn verleden. De zedendelinquent kon in goede rust met zijn buren wonen. Deze rust wordt verstoord met het bekendmaken van zijn woonadres aan de hele wijk en het organiseren van een informatiebijeenkomst, zegt Op den Kamp.

Bovendien staan in de brief die burgemeester Verhulst rondstuurde enkele fouten, zegt hij. Zo woonde de zedendelinquent niet sinds 2003 bij zijn moeder in Goes, zoals in de brief staat, maar op verschillende adressen. Daarnaast schrijft Verhulst dat hij meerdere malen met de pedoseksueel heeft gesproken. Bij Omroep Zeeland heeft Verhulst het zelfs over „regelmatig” contact.

Een tweede gesprek

Maar Op den Kamp zegt dat hij de burgemeester slechts één keer heeft gesproken. Hierna deed Op den Kamp een voorstel voor een tweede gesprek, maar daar zou de burgemeester niet op hebben geantwoord. In een reactie erkent Verhulst dat hij „één, of misschien twee keer” met Op den Kamp heeft gesproken.

Over de huisvesting van pedoseksuelen is veel te doen sinds vorige maand bekend werd dat oud-zwemleraar Benno L. een woning heeft gekregen in Leiden. Er vonden demonstraties plaats voor de flat van de vrijgekomen kindermisbruiker.

Naar aanleiding van deze onrust zei burgemeester Verhulst van Goes op 18 februari in de Provinciale Zeeuwse Courant dat in zijn gemeente „geen veroordeelde pedoseksuelen” wonen. Een fout, erkent Verhulst nu. „Ik wist op dat moment niet dat de heer Op den Kamp is veroordeeld wegens misbruik. Dat weet ik pas sinds een week.”

Maar de burgemeester had toch meerdere malen contact gehad met de Goese zedendelinquent? „Inderdaad, ik wist dat hij pedoseksueel was – daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt. Maar dat hij in 1997 is veroordeeld, was mij niet bekend.”

‘Hij kiest er zelf voor’

Verhulst is het niet eens met de kritiek van Op den Kamp op het versturen van de brief. „Hij kiest er zelf voor de publiciteit op te zoeken. Ik heb aangegeven: doe dat nu niet. Maar als hij toch die openheid zoekt, kies ik ervoor rekening te houden met de omwonenden met minderjarigen. Ik wil niet dat bewoners op televisie zien dat hun buurtgenoot een pedoseksueel is. Ik wil hen daar zelf over informeren.”

Op den Kamp verscheen ook vóór deze tv-uitzending in de media, onder andere met een interview in deze krant. Waarom is toen niet besloten om de wijk te informeren? Volgens een gemeentewoordvoerder heeft het te maken met de recente onrust in Leiden over Benno L. De gemeente wilde voorkomen dat de onrust zou overslaan naar Goes. De burgemeester vindt dat het daarbij noodzakelijk was om de woonstraat van Op den Kamp te openbaren. Verhulst: „Als mensen zelf naar hem op zoek gaan, komen ze daar toch wel achter.”

    • Andreas Kouwenhoven