De meterkast vol terabytes: een NAS voor thuis

Automatisch films en series downloaden, back-ups maken en vanaf al je apparaten je bestanden bekijken. Dat is  mogelijk met een NAS, oftewel een stapeltje zoemende harddisks in de meterkast. Vaarwel Dropbox, voortaan maak je eigen cloud. Maar hoe werkt het? En wat is de beste NAS voor je thuisnetwerk?

Lees onze tips     Lees onze test 

Of het mag of niet, daarover zijn de meningen verdeeld. Films en tv-series binnenhalen via ruilnetwerken is in ieder geval ‘niet netjes’. Maar downloaden wordt wel erg aantrekkelijk als nieuwe afleveringen van je favoriete serie automatisch binnengehaald worden en de bestanden daarna af te spelen zijn op elke computer, laptop of tablet in het thuisnetwerk – zelfs op afstand.

Dit downloaden zonder erbij na te denken is een van de populaire toepassingen van de Network Attached Storage (NAS) oftewel: een harde schijf met netwerktoegang. NAS-apparaten zien eruit als high tech broodtrommels maar het zijn in feite zuinige minicomputers, zonder scherm of toetsenbord, die je bestanden toegankelijk maken via thuisnetwerk en internet. Ze vormen een centrale opslagplek voor video’s, muziek, foto’s en backups van je computer. Of je bouwt er je eigen cloud mee: een persoonlijke versie van Dropbox of Google Drive.

Je hoeft geen specialist te zijn om zo’n NAS in te richten – het is een kwestie van ‘apps’ installeren via een softwarewinkel. NAS-apparaten komen het best tot hun recht in de meterkast. Daar komt de breedbandverbinding (kabel, adsl of glasvezel) meestal het huis binnen. Wie een snelle internetverbinding en een huis vol gadgets heeft, kan eigenlijk niet zonder.

DE TIPS
Vijf dingen waar je op moet letten bij de installatie van een NAS.

1. Niet te zuinig met harde schijven
NAS-apparaten koop je doorgaans zonder harde schijf – die moet je er los bij bestellen. Het voordeel is dat je ze later makkelijk kunt vervangen. De meeste NAS-apparaten hebben de beschikking over twee of meer plekken voor harde schijven. 2 terabyte is het absolute minimum voor thuisgebruik, maar op termijn zul je meer ruimte nodig hebben. Ter indicatie: 1 terabyte (duizend gigabyte) biedt ruimte aan circa 300 films in HD-kwaliteit, 20.000 200.000 mp3’tjes of  20.000 digitale foto’s op hoge resolutie. Voor een interne schijf van 4 terabyte betaal je nu rond de 170 euro. Voor de veiligheid kun je de NAS zo instellen dat de gegevens gekopieerd worden. Als er één schijf stuk gaat (en uiteindelijk sneuvelt elke harddisk), gaat er niets verloren. Je halveert dan wel je opslagcapaciteit. Reservekopieën van de hele NAS kun je ook maken via een externe schijf.

Met de Netgear NAS kun je backups maken waarin je ‘terug kunt in de tijd’: verwijderde bestanden zijn achteraf terug te plaatsen.

2. Het draait om de software
De prijs van de NAS-systemen hangt af van de snelheid van de processor en de hoeveelheid werkgeheugen. Een snelle NAS kan meer data per seconde opslaan en gebruikt de netwerkverbinding optimaler. Voor doorsnee thuisgebruik is het belangrijker dat je systeem eenvoudig te gebruiken is, door een goed aanbod aan software en een makkelijke app store. Synology, Qnap en AsusStore blinken daarin uit, Netgear is bezig aan een inhaalslag. Geavanceerde NAS-systemen, bijvoorbeeld voor kleine kantoren, bieden meer netwerkaansluitingen en opties om NAS-systemen op afstand met elkaar te synchroniseren. Zo blijven je bestanden ook veilig in het geval van brand.

3. Simpel als een smartphone

De installatie van nieuwe NAS-toepassingen is zo eenvoudig als de app-store voor je smartphone of tablet pc. De Qnap-interface lijkt sprekend op die van een iPad.

Een NAS bedien je via de webbrowser. Extra functionaliteit voeg je toe door programma’s te installeren om bijvoorbeeld een externe website te draaien, bewakingsvideo’s op te slaan, of automatisch je favoriete series te downloaden via bittorrent of uit nieuwsgroepen. Moeilijk? Het werkt net zo simpel als een app installeren op je smartphone. Als je de NAS van buitenaf wilt benaderen kan het zijn dat je de instellingen in je firewall moet aanpassen. De MyCloud van Western Digital is daar het handigst in. Meestal staat de NAS in de meterkast (om te voorkomen dat je de ventilator hoort). Als je regelmatig een kopie van een geheugenkaartje met foto’s wilt maken is het praktischer de NAS in de werkkamer te plaatsen. De woonkamer is niet zo geschikt, vanwege het geluid.

 

 

4. Je muziek en films verzameld

Een van de leukste functies van de NAS: kopieer je muziek- en videoverzameling (cd’s, dvd’s, blu-rays) en verzamel ze op één plek voor alle huisgenoten. Via ruilnetwerken kun je je voorraad aanvullen met actuele tv-series en films. De blokkade van de veelgebruikte downloadsite The Pirate is sinds deze maand door de grote Nederlandse providers opgeheven.

Onmisbaar voor downloads via nieuwsgroepen zijn SABnzbd+ (downloads), Sickbeard (films downloaden), Coachpotato (series downloaden) en Headphones voor muziek. Vaak zit de torrent-functionaliteit al in de NAS voorgeïnstalleerd.

De NAS ‘streamt’ al het beeld en geluid naar tv’s, tablets, smartphones, gameconsoles of een Sonos-muzieksysteem. Dat gaat via DLNA, de standaard technologie voor digitale media in de huiskamer. Maar eigenwijze Apple-apparaten vereisen een iTunes-server of AirPlay – ook daar zijn apps voor.

Sommige NAS-systemen zijn goed in het converteren van media (.avi in .mp4 omzetten bijvoorbeeld) via de veelgebruikte Plex-software, die video op maat levert. Een HDMI-aansluiting kan handig zijn om de NAS op je tv aan te sluiten, maar in de praktijk maakte zo’n boterhamtrommel met draaiende harddisks te veel herrie voor in de huiskamer. Liever streamen, dus.

5. Controle over je eigen cloud

Met een NAS-systeem en een snelle up-loadverbinding (meer dan 2 Mbit per seconde) kun je ook goed van buitenaf, via internet, bij je bestanden. Je kunt ze ook delen met anderen – een goed alternatief voor opslagdiensten als Dropbox. Je houdt dan zelf volledig de controle over je data. Bij de Western Digital MyCloud is dit erg gebruiksvriendelijk geregeld, andere NAS-systemen bieden veel extra opties om zelf voor provider te spelen. Als je ook apps als OpenOffice op je NAS zou installeren, heb je eigenlijk een computersysteem op afstand – een persoonlijk alternatief voor Google Drive of Microsoft Office 365.

DE TEST
Voor NRC en nrc.next selecteerden de onderzoekers van Hardware.Info een reeks betaalbare NAS-apparaten, voor gebruik in thuisnetwerken of in kleine kantoren.  Voor meer details zie deze uitgebreide test.

Zyxel NSA325 V2
Prijs ca. 110 euro
Niet zo stil, wel een erg bescheiden prijs voor een NAS.
2 schijven. 1,6 GHz Marvel processor, 512 MB geheugen, USB 3.0, gigabit ethernet.

score:
backups maken 3
eigen clouddiensten / beheer op afstand 3
streaming mediaserver 3
automatisch downloadstation 3
prijs/kwaliteit verhouding hardware 5

Netgear ReadyNAS 102
Prijs ca. 120 euro
Netgear heeft zijn bediening ingrijpend verbeterd en kan ‘snapshots’ maken om verwijderde bestanden later te herstellen. Erg handig voor backups.
2 schijven, 1 GHz Marvell, 512 MB geheugen , USB 3

score:
backups maken 4
eigen clouddiensten / beheer op afstand 4
streaming mediaserver 3
automatisch downloadstation 4
prijs/kwaliteit verhouding hardware 5

WD MyCloud 2 TB
Prijs: ca 125 euro
De WD is de enige met één schijf (ingebouwd). Erg gebruiksvriendelijk en snel genoeg, maar niet zo geschikt om extra apps op te installeren. Er is ook een 4 TB-versie.
1 schijf, 650 MHz ARM processor,USB 3

score:
backups maken 5
eigen clouddiensten / beheer op afstand 5
streaming mediaserver 3
automatisch downloadstation 0
prijs/kwaliteit verhouding hardware 4

Synology DS213j
Prijs ca 175 euro
Betaalbare NAS met gebruiksvriendelijke software. Synology heeft het breedste app-aanbod en een erg actieve community.
2 schijven, 1 GHz ARM processor, 512 MB, USB 2

score:
backups maken 3
eigen clouddiensten / beheer op afstand 5
streaming mediaserver 4
automatisch downloadstation 5
prijs/kwaliteit verhouding hardware 3

Asustor AS-302T
Prijs ca 300 euro
Gebruiksvriendelijke software en dankzij de hdmi-aansluiting (enigszins) geschikt als mediaspeler voor bij de tv. Je hoort de schijven dan wel. De Asustor is niet zo energiezuinig.
2 schijven, 2 GHz Intel Atom CE5335 processor, 1 GB werkgeheugen, USB 3, HDMI

score:
backups maken 3
eigen clouddiensten / beheer op afstand 5
streaming mediaserver 5
automatisch downloadstation 5
prijs/kwaliteit verhouding hardware 3

QNAP TS-269L
Prijs ca 425 euro
Via de hdmi-aansluiting kun je van deze uitstekende NAS een luidruchtige mediaspeler maken.
2 schijven, 2 GHz Intel Atom D2700, 1 GB geheugen hdmi, twee LAN-aansluitingen , USB 3

score
backups maken 3
eigen clouddiensten / beheer op afstand 5
streaming mediaserver 5
automatisch downloadstation 5
prijs/kwaliteit verhouding hardware 2

 

 

    • Marc Hijink